Genuanceerde foodies over voedsel

Consument

Kurkuma (ook wel geelwortel of koenjit genoemd) is een specerij die in de keuken vooral wordt gebruikt vanwege de kleur. Kerriemengsels worden er geel door. De smaak is licht bitter. Maar op internet circuleren ook tal van berichten over de geneeskrachtige werking van kurkuma. Het zou ontstekingsremmend en cholesterolverlagend zijn en zelfs helpen bij de behandeling van kanker. Klopt dat? Saraï Pannekoek van ”I’m a foodie” dook in de onderzoeksrapporten en concludeert dat er onder laboratoriumomstandigheden inderdaad positieve effecten zijn aangetoond, maar dat het laatste woord hierover nog niet gezegd is. Bij het koken kwistig met kurkuma strooien met het idee dat het goed voor je is, heeft sowieso weinig zin. De werkzame stof, curcumine, verliest zijn kracht namelijk tijdens het koken. En bovendien neemt het lichaam deze stof uit voedsel slecht op.

We vragen u enkel voor persoonlijk gebruik onze content te kopiëren. Het delen van deze content met anderen is niet toegestaan © Reformatorisch Dagblad 2023.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl.