Diepere kleuren na de crisis

Natuurlijke materialen
beeld Stijlvolstyling.com
9

Brons, notenhout, duurzame materialen en warme kleuren. Aan de vooravond van de vtwonenbeurs in de RAI in Amsterdam, volgende week, bloggen vier interieurontwerpers over wat we de komende tijd terug gaan zien in winkels en woonkamers. Met tips om het zelf thuis extra gezellig te maken.

Botanisch wonen

„Als interieurontwerper en stylist word ik geïnspireerd door de natuur en mijn favoriete woontrend 2017 is dan ook botanisch wonen. Deze zogenoemde ”urban jungletrend” zie je al twee jaar, maar hij blijft populair.

Natuurlijk wonen doe je door gebruik te maken van pure materialen zoals duurzaam en eerlijk hout, glas, textiel en natuursteen. En ook zeker door natuurtinten in je interieur te gebruiken.

De kleuren donkergroen en blauw zijn hierbij helemaal hip en combineer je het beste met basic kleuren als terracotta, (blauw)grijs en wittinten. Voor een extra glamoureus gevoel voeg je een vleugje brons, oud koper of geborsteld goud aan de woon­accessoire toe.

Stylingtip: maak je interieur één met het buitenleven en wissel door de vier seizoenen heen van woonaccessoires, planten en bloemen naar gelang het seizoen. Dit creëert rust en een mooie eenheid met het buitenleven, waardoor deze woontrend nog beter tot zijn recht komt.”

Susanne Zum Vörde-Bolkestein is interieur­ontwerper bij SBZ Interieur Design en blogger op stijlvolstyling.com.

----

Eerlijke productie

„Val je als een blok voor de trend van natuurlijk wonen? Ga dan ook voor duurzaamheid.

Neem bijvoorbeeld duurzaam tapijt van Noorse wol of wandbekleding van duurzaam kokos, kurk of hout. Schilder je muren in een kalkverf met natuurlijke pigmenten, ook dat geeft een uitstraling die hier helemaal bij past.

Bij deze trend is het ook mooi om te kiezen voor materialen die verantwoord zijn geproduceerd. Er zijn grote merken die in ontwikkelingslanden samenwerken met de bevolking. Met een goed plan. Ze hergebruiken duurzame producten en afval en maken er nieuwe meubels en woonaccessoires van. Dat levert mooie producten op. En mensen hebben hierdoor werk en dus geld om voor zichzelf en hun gezin te zorgen.

Meubels worden steeds meer ”flat packed”, ofwel in platte pakketten geleverd, om afval te besparen. Biokatoen is een groot succes en het hergebruiken van grondstoffen wordt steeds gewoner. Nieuwe meubelmaterialen worden ontwikkeld, zoals prachtig kunstleer van oude fruitschillen. Je moet er maar op komen.

Recyclen is hip en verantwoord, dus ga de zolder van je opa of je oudtante eens op. Dat vintage kastje past weer perfect in het interieur van 2017! Mixen mag, juist hierdoor ontstaan de mooiste combinaties.”

Marije Develing is interieurontwerper en -blogger bij maisonbelle.nl.

----

Diepere kleuren

„Ons interieur wordt volwassen. Dat betekent dat de zachte en liefelijke kleuren in huis vervangen worden door diepere en warme kleuren, zoals bruin en terracotta. Ook donkere kleuren mogen weer. En dat is nieuw, want tot nu toe zagen we vooral lichte, frisse tinten in het interieur. Het is ook verklaarbaar: in tijden van crisis zoeken we naar kleuren waarvan we vrolijk worden. Geel bijvoorbeeld. Nu kan geel nóg wel, maar de felle teint is doorontwikkeld naar een mosterdkleur.

Diepere kleuren geven het interieur een volwassener look. Deze kleuren stralen luxe uit. Ze zorgen voor een behaaglijk gevoel, je kunt je erin terugtrekken. Durf een krachtig statement te maken door een complete muur –inclusief plinten, kozijnen en deuren– in eenzelfde diepe en intense kleur te verven. Als je een matte soort gebruikt, lijkt het alsof de verf op de kozijnen en plinten dezelfde is als op de muur. Belangrijk hierbij is wel om een goed lichtplan te maken.

Dé kleur voor de komende tijd is blauw. Blauw kun je dan ook wel het nieuwe grijs noemen. Door verschillende blauwtinten met elkaar te combineren, behoud je de rust in huis.”

Interieurdesigner Gaby Fecken van Gestel is eigenaar van hemslby.com en blogt op tasteofcolour.com
-

----

De comeback van notenhout

„Woontrends komen en gaan. Als langzame golfbewegingen waarop we zachtjes meedeinen. En zo rollen we ongemerkt een nieuw tijdperk binnen waarin het interieur langzaamaan strakker, luxer en verfijnder wordt. Meer uitgediept en doordacht. Na het industriële en stoere zien we een kentering in de richting van strak en sereen, maar nog steeds warm en sfeervol.

Hoe je dat voor je ziet? Denk aan een interieur met enkele goedgekozen basisstukken. Een modulebank die voldoet aan de behoefte om steeds mee te veranderen met de omstandigheden van het gezin. Een grote salontafel die ook opbergruimte biedt. Enkele goedgekozen decoratiestukken in plaats van een overkill aan kleine frutsels. Een zwevend wandmeubel en tafels op fijne stalen pootjes. Een mooi kunstwerk aan de muur dat past bij de bewoners.

De gekozen kleuren worden steeds intenser en dieper, meer uitgesproken ook. Denk aan wijnrood, flessengroen en nachtblauw. Niet alleen meer bij de accessoires, maar ook toegepast op de wand, of als bekleding van een fauteuil of gordijnstof wordt kleur weer toegepast. De stoffen mogen zacht glanzen of zijn voorzien van een rijke structuur.

De vormgeving is simpel en ingetogen, maar de meubels zijn uitgevoerd met oog voor detail en vakmanschap. De houtsoorten zijn luxe en ruwe planken maken plaats voor een gladde afwerking. Denk aan blond eiken en de comeback van notenhout. En de finishing touch? Door het toevoegen van hier en daar een ‘druppeltje’ goud of brons zorg je voor een vleugje glamour. Ook natuursteen en (zwart) marmer blijf je veel zien en dragen bij aan het luxegevoel. Tot slot: volg niet klakkeloos de voorgeschreven trend, maar volg vooral je hart. Pik eruit wat bij je past en laat voorbijgaan wat niet aan jou besteed is. Hierdoor creëer je een persoonlijk en uniek interieur. En dat is nou precies heel erg 2017.”

Gerjanne van Daalen is visual designer bij Design by Gerjanne. Ze blogt voor woonwinkel De Bongerd.