Column: Staycation

Luxe vakantie of staycation? beeld iStock

Het is helemaal hip, zo lees ik overal. Niet op vakantie gaan maar een staycation nemen. Oftewel: gewoon een jaartje thuisblijven en dat een mooie Engelse aanduiding meegeven.

De meeste Nederlanders die niet op vakantie gaan, doen dat vanwege financiële redenen, zo zegt hetzelfde onderzoek. Ze willen extra aflossen of investeren het vakantiegeld liever in een verbouwing of in nieuwe meubels.

Een bijkomend argument om niet op vakantie te gaan dat het momenteel heel goed doet, is de uitspraak dat je graag duurzaam wilt leven. Want een vliegtuig naar de zon stoot zo veel milieuvervuilende stoffen uit dat je daarvoor jaren met je dieseltje door het land kunt toeren of iedere dag vlees kunt eten. Er zijn zelfs grafieken die laten zien hoeveel je kunt verkwisten als je maar niet met het vliegtuig op vakantie gaat. Waarbij ik me dan altijd afvraag wat het voordeel is om niet met het vliegtuig op vakantie te gaan als je vervolgens met een dieselauto ongelimiteerd uit toeren gaat, om maar eens wat te noemen.

Hoe dan ook: een staycation heeft een duurzaam imago. Op verjaardagsvisites maak je daarbij de blits met opmerkingen dat mensen die zo ver weg trekken een soort vluchtgedrag vertonen. Want waarom niet gewoon dicht bij huis blijven? Weleens door Friesland getoerd? Of het noorden van Groningen? Of op de Waddeneilanden geweest?

En na zo’n opmerking zwijg je en kijk je een beetje triest in de verte. Om je vervolgens weer naar je gesprekspartner te wenden en op een zachte toon te vragen: „En waar gaan jullie dit jaar naartoe?” Waarna het heerlijk oogsten is als die gesprekspartner een beetje stotterig vertelt dat ze dit jaar voor Kroatië hebben gekozen. En dan vraag je achteloos nog: „Vliegtuig of auto?” Als dan gelispeld wordt dat de vlucht zo goedkoop was dat er niet tegen te rijden valt, laat je een verdrietige stilte vallen en zeg je na een halve minuut nog: „Sja...”

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat thuisblijven prima te verdedigen is zonder dat je er argumenten van duurzaamheid bijsleept. Het heeft iets rustigs om geen vakantie te hoeven plannen en gewoon helemaal vrij je vrije dagen te kunnen invullen. Al kan het echt op vakantie gaan voor de psyche weer veel beter zijn omdat je dan ook echt los bent van alles.

Waarom ik zelf dit jaar kies voor een staycation? Eh, sja... Heel plat. Financiële redenen. Maar dat hoeft natuurlijk niet iedereen te weten.