TUA en PRTS starten onderzoekscentrum puriteinen

Puritan Reformed Theological Seminary (PRTS) in Grand Rapids (VS). beeld RD
2

De Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) en het Puritan Reformed Theological Seminary (PRTS) in Grand Rapids (VS) starten samen een onderzoekscentrum voor puriteinen en zetten een daarmee verbonden gecombineerd doctoraatsprogramma op.

De samenwerking komt voort uit een initiatief van TUA-rector prof. dr. H. Selderhuis om het onderzoek van het puritanisme in Apeldoorn meer aandacht te geven en daarvoor contact met het PRTS te zoeken. Het PRTS heeft al jaren een onderkomen in Grand Rapids voor een dergelijk centrum.

Het zogeheten Puritan Research Center wil dienen als centrum voor onderzoek, onderwijs en publicaties op het gebied van puritanisme, Nadere Reformatie en piëtisme.

Doel is om verbinding te ontwikkelen met de academische wereld in Europa en de Verenigde Staten. Prof. Selderhuis laat weten dat het centrum samenwerking wil zoeken met het Hersteld Hervormd Seminarie en de Stichting Studie Nadere Reformatie.

Prof. dr. Joel R. Beeke, rector van het PRTS, stelt dat het doel van het Puritan Research Center is om wereldwijd onderzoek, onderwijs en publicaties te promoten en te ondersteunen, „waarmee zowel kerk als academie wordt gediend.”

Digitale leeromgeving

Het belangrijkste middel dat het onderzoekscentrum hiervoor wil inzetten, is het realiseren van een digitale leeromgeving voor onderzoek, onderwijs en publicaties, waar bronnen, secundaire literatuur en praktisch materiaal kan worden gepubliceerd. Met behulp hiervan kan het puriteins gedachtegoed betekenisvol worden onderzocht. Het Puritan Research Center is online toegankelijk via prc.prts.edu

Studenten die zijn toegelaten tot het gezamenlijke programma krijgen een dubbele graad. Dit gezamenlijke PhD-programma biedt volgens prof. Selderhuis nieuwe mogelijkheden voor studenten en voor uitwisseling tussen beide instellingen.

De TUA, opgericht vanuit de Christelijke Gereformeerde Kerken in 1894, telt meer dan 125 studenten.

Het PRTS, ontstaan vanuit de Heritage Reformed Congregations in 1994, is een volledig geaccrediteerde instelling die sinds kort ook de doctorsgraad kan verlenen. Het seminarie heeft 10 hoogleraars in dienst en telt 150 studenten.