Midden-Oosten

Het is steeds leger in de christelijke wieg

Hoe je er ook naar kijkt: het is geen opbeurend verhaal. Het percentage christenen in het Midden-Oosten, de geboorteregio van het christendom, blijft afnemen. Dat is al meer dan honderd jaar zo en dat gaat waarschijnlijk ook niet veranderen. Maar toch zijn er hier en daar opvallende lichtpuntjes.

Christenvervolging

Schoolkind China moet christelijk geloof afzweren

Op sommige plaatsen in China moeten schoolkinderen in de klas laten weten of zij christen zijn. Als dat zo is, moeten ze een verklaring ondertekenen waarin ze het christendom verwerpen.

Christenvervolging

„We worden vermoord als kippen”, klagen Nigeriaanse christenen

Elf doden per dag. Zo veel christenen kwamen er in het afgelopen jaar door geweld om in Nigeria. „We worden vermoord als kippen”, klagen Nigeriaanse christenen. Wat is er aan de hand in het West-Afrikaanse land?

Christenvervolging

Nigeriaanse rechter wijst verzoek tot vrijlating christelijke Rhoda Jatau af

Abuja. Rhoda Jatau, een christelijk gezondheidswerkster in Nigeria die inmiddels anderhalf jaar in voorarrest zit op beschuldiging van blasfemie (godslastering), komt niet vrij. De hoogste rechter in de noordelijke deelstaat Bauchi heeft maandag een verzoek tot vrijlating afgewezen. Jatau riskeert de doodstraf.

christenvervolging

Vicevoorzitter Protestantse Kerk Algerije veroordeeld tot jaar cel en geldboete

Een Algerijns hof van beroep heeft ds. Youssef Ourahmane, vicepresident van de Protestantse Kerk van Algerije, veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en een boete van 100.000 dinar, ongeveer 680 euro.

Christenvervolging

Noord-Koreaanse christin Hea Woo voelde geen pijn meer tijdens martelingen

Drie dagen martelingen in een strafkamp in Noord-Korea maakten haar haast bewusteloos. En bang, vertelt Hea Woo (nu 78), „om Jezus te verloochenen”. De vierde dag voelde ze geen pijn meer: „Ik zag beelden van Jezus’ lijdensweg.” Een bijzondere christen vindt ze zichzelf echter niet. „God gaf mij de kracht.”

Christenvervolging

Pakistaanse pastor zet aanval in scène; schiet zichzelf in arm

Een Pakistaanse predikant die vorige maand stelde te zijn neergeschoten door extremisten, heeft toegegeven dat hij zichzelf in de arm heeft geschoten. De politie klaagt hem aan voor het afleggen van een valse verklaring.

christenvervolging

„Opmars jihadisme bedreigt situatie christenen in de Sahel”

De veiligheid van christenen in de Sahel staat onder druk vanwege oprukkend jihadisme, betoogt Illia Djadi, analist geloofsvrijheid bij Open Doors. „Ik doe een oproep aan het lichaam van Christus in Europa.”

Christenvervolging

Open Doors publiceert 500e magazine: „Vervolging stopt pas als Christus terugkomt”

Een dezer dagen valt het 500e Open Doors Magazine op de mat van ruim 70.000 supporters van de organisatie, die zich inzet voor vervolgde christenen. „Het is een mijlpaal, maar wel een met een bittere bijsmaak.”

Christenvervolging

Twee kerken in Indonesië belaagd

In het noorden van Indonesië zijn vorige week twee kerken het doelwit geweest van aanvallen.

Christenvervolging

Dertien christenen vrijgelaten uit Eritrese gevangenis

Bartlesville. Het regime in Eritrea heeft dertien christenen vrijgelaten die ruim tien jaar in de gevangenis zaten.

Christenvervolging

Dit jaar al 400 geweldsincidenten tegen christenen India geregistreerd

In de eerste zes maanden van dit jaar zijn in India al 400 geweldsincidenten tegen christenen geregistreerd. Gedurende dezelfde periode vorig jaar waren dit er nog 274.

Christenvervolging

Vietnam strenger tegen kerken: viering verstoord

De Vietnamese overheid treedt strenger op tegen christenen. Er is een wet aangenomen die kerken verplicht activiteiten te registreren.

Christenvervolging

Vietnam strenger tegen kerken: viering verstoord

De Vietnamese overheid treedt strenger op tegen christenen. Er is een wet aangenomen die kerken verplicht activiteiten te registreren. In maart werd een rooms-katholieke priester gedwongen een viering te beëindigen. Dat blijkt uit een bericht van Open Doors vorige week.

Nigeria

Ontvoerde Nigeriaanse christenen vrij

Zestien Nigeriaanse christenen, die op 7 mei werden ontvoerd door gewapende aanvallers van Fulani-afkomst, zijn vrijgelaten.

Christenvervolging

Noord-Koreaanse peuter gevangen gezet vanwege geloof ouders

Een Noord-Koreaanse peuter is in de gevangenis gezet, nadat ontdekt werd dat de ouders van het kind in het bezit van een Bijbel waren.

Christenvervolging

Open Doors: Golf van arrestaties van christenen in Libië

In Libië zijn in april „opmerkelijk veel” christenen opgepakt, zowel buitenlanders als Libische bekeerlingen. Twee Amerikanen zijn na hun arrestatie afgelopen weekend uitgezet naar Tunesië.

Christenvervolging

Bijbelvertaler in Kameroen vermoord

Gewapende mannen hebben onlangs Bijbelvertaler Wuwih William Gemuh in Kameroen om het leven gebracht. Dat meldde het Duitse persbureau Idea eerder deze week.

Christenvervolging

Thailand arresteert gevluchte Chinese christenen

De Thaise immigratiedienst heeft donderdag meer dan zestig gevluchte leden van een Chinese huiskerk opgepakt. De christenen lopen het gevaar te worden teruggestuurd naar China, waar hun de cel wacht.

christenvervolging

Druk op Chinese Early Rainkerk neemt toe

De druk op christenen van de Chinese huiskerk Early Rain Covenant Church in Chengdu neemt toe.

Christenvervolging

China heeft ook Oeigoerse christen in het vizier

De stelselmatige onderdrukking van Oeigoerse moslims door China is wijd bekend. De kleine Oeigoerse christelijke minderheid is echter niet beter af. „Een Oeigoer die christen is, valt nog meer op.”