Indringend levensverhaal van een vrouw met ambities

Oregon, 1870. Jenny Pickett heeft een grote toekomstdroom. Ze weet veel over de geneeskracht van planten en ze zou graag arts worden. Maar doordat ze een gezin heeft en veel problemen tegenkomt, lijkt deze droom onbereikbaar. Jenny legt zich erbij neer. Haar man raakt aan de drank, waardoor hun gezinsleven ontwricht wordt. Hij let niet op zijn zoontje, is agressief, wordt ontslagen en wil ten slotte scheiden. Jenny heeft niets in te brengen. Van het ene moment op het andere is ze een gescheiden vrouw en heeft ze last van alle schande die dat met zich meebrengt. Later wordt Jenny gelukkig met een andere man. Maar de droom om arts te worden blijft bestaan. Zal het haar lukken om deze te verwezenlijken?

De Amerikaanse auteur Jane Kirkpatrick schetst een indringend beeld van het alledaagse leven in Amerika tijdens de 19e eeuw. Het gezinnetje van Jenny heeft het niet breed en haar eerste man zoekt troost in het drinken van alcohol. Als lezer voel je de pijn en de zorgen die ze heeft om haar man en zoontje. Je leeft met haar mee wanneer ze zich in een spagaat bevindt: enerzijds wil ze haar man steunen, maar anderzijds ziet ze dat hij hun zoontje niet goed behandelt.

”Alles wat je achterlaat” is een lang en uitgebreid verhaal. Het bevat een aantal boeiende en spannende passages, maar daaromheen kan het verhaal wat langdradig worden. Liefhebbers van boeken met wat meer actie kunnen dit verhaal beter overslaan, maar voor wie van waargebeurde verhalen houdt, is het boek zeker de moeite waard.

Boekgegevens

Alles wat je achterlaat, Jane Kirkpatrick; uitg. Mozaïek, Utrecht, 2018; ISBN 978 90 239 5321 0; 400 blz.; € 19,99.