Rechtbank: waarschuwing voor foute kippenvanger is niet genoeg
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet in de strijd tegen verboden vangmethoden voor te vervoeren kippen meer doen dan waarschuwingen geven aan bedrijven die zich niet aan de verboden houden. Dat stelt de rechtbank in Rotterdam in een zaak die was aangespannen door dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. Deze stichting had het vangen van pluimvee aan de poten andermaal aangekaart. Het mag namelijk niet volgens de Europese Transportverordening.
De NVWA stelde overtredingen door drie ‘vangbedrijven’ vast en gaf ze uiteindelijk alleen een waarschuwing. De rechtbank oordeelt dat de NVWA met de gegeven waarschuwingen „in wezen weigert” handhavend op te treden tegen overtreding van dit verbod om de dieren zo te behandelen en draagt de autoriteit op om nieuwe besluiten te nemen over de aanpak van de boosdoeners.
Eerder kregen de vangbedrijven wel boetes, maar de NVWA (ofwel de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) zette die toch om in waarschuwingen. Dat had volgens de rechter dus niet gemogen. Op de achtergrond speelde de vraag of genoemde verordening voor pluimvee geldt, maar volgens de rechtbank is dat wel zo: „Dieren mogen niet aan de poten worden opgetild en een uitzondering voor pluimvee is niet gemaakt”.
De NVWA kaartte de vangwijze, die benauwdheid, pijn, bloedingen en gebroken vleugels en botten met zich kan meebrengen, trouwens zelf al eens aan in een inspectierapport over 2019. „Tijdens het vangen pakt de vanger in het algemeen drie tot vijf dieren per hand, waarbij de dieren op de kop hangend aan de poten worden gedragen waarna de dieren in de krat/container worden gestopt.” Verder „kunnen dieren bijvoorbeeld tegen de containers slaan en letsel oplopen en botten breken tijdens het aan de poten optillen en plaatsen in de container.”
Wakker Dier is dolblij met de uitspraak waarmee ze een lange strijd beloond ziet. „Deze uitspraak van de rechtbank heeft verstrekkende gevolgen voor honderden miljoenen dieren”, zegt Anne Hilhorst van de stichting. " Jaarlijks worden meer dan 500 miljoen kippen geslacht, waarvan miljoenen een verwonding oplopen zoals een bloeding of open botbreuk.”