Binnenland

Burgemeesters zetten vraagtekens bij effectiviteit spreidingswet

De burgemeesters van de 25 veiligheidsregio’s hebben twijfels over de effectiviteit van de spreidingswet van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel). Het proces om asielzoekers eerlijk over gemeenten te verdelen is „complex” en moet duidelijker, aldus de burgemeesters. Als dat niet gebeurt, bestaat het risico dat het niet lukt om gemeenten aan te sporen voldoende structurele opvangplekken voor asielzoekers te realiseren. Dat schrijft Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, in reactie op het wetsvoorstel aan de staatssecretaris, waarop tot woensdag middernacht via internet kan worden gereageerd.

ANP
23 November 2022 21:38

Het Veiligheidsberaad - het overleg van de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio’s - vreest daarnaast dat het nog lang gaat duren voordat de wet leidt tot voldoende opvangplekken voor asielzoekers. „De in de wet geschetste doorlooptijden zijn lang, terwijl de urgentie hoog is.”

De 25 burgemeesters zijn wel tevreden over het feit dàt er een wetsvoorstel in consultatie is gegaan. „Dit is een belangrijke stap voorwaarts om te komen tot een structurele oplossing voor de problemen in de asielketen”, schrijft Bruls. Vooral vanwege gemor in de Kamerfractie van de VVD is het wetsvoorstel weken later dan gepland ter consultatie voorgelegd.

Het proces tot verdeling van de benodigde asielplekken bestaat uit een aantal stappen, zo staat in het wetsvoorstel. Het begint met een raming van het kabinet (in februari) van het aantal plekken dat de komende twee jaar nodig is. Tot 1 mei kunnen gemeenten vrijwillig asielplekken aanbieden. Als dit onvoldoende oplevert, worden provincies en gemeenten aan het werk gezet om samen alsnog de benodigde plekken aan te bieden. Dat moet voor 1 juli gebeuren, waarna de staatssecretaris voor 1 september een verdeelbesluit neemt.

Provincies en/of gemeenten die te weinig doen, worden door de staatssecretaris alsnog verplicht een door de bewindspersoon vastgesteld aantal opvangplekken te realiseren. Desnoods regelt de staatssecretaris dat zelf. Gemeenten die meer doen dan nodig, krijgen 2500 euro per extra plek. Het moet dan wel gaan om een voorziening van meer dan honderd opvangplekken, voor minimaal vijf jaar.

Voogdijorganisatie Nidos vindt dat er risico’s kleven aan het bonussysteem voor gemeenten. Zij vreest dat gemeenten vooral asielplekken voor meerderjarige asielzoekers gaan regelen, in plaats van de eveneens broodnodige opvangplekken voor alleenreizende minderjarige asielzoekers (amv’s).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer