Politieksgp in eerste kamer

De Vries: Vraag voor kandidaatstelling SGP zie ik als roeping

Prof. dr. Marc de Vries (64) heeft geen politieke ervaring, maar ziet raakvlakken tussen zijn expertise en het werk in de Eerste Kamer. „Ik zie het als een roeping en wil in gehoorzaamheid volgen”, aldus de nummer drie op de kieslijst.

22 November 2022 14:18
Hoogleraar De Vries. beeld RD, Sjaak Verboom
Hoogleraar De Vries. beeld RD, Sjaak Verboom

De Vries is de hoogste nieuwkomer op de SGP-lijst voor de Eerste Kamerverkiezingen in mei volgend jaar. Na de zittende senatoren, Peter Schalk en Diederik van Dijk, is De Vries de eerste op het reservebankje. Hij komt in beeld als Schalk of Van Dijk onverhoopt het werk zou moeten neerleggen en de twee zetels behouden blijven.

De Vries is bijzonder hoogleraar christelijke filosofie aan de Technische Universiteit Delft; een combinatie van twee deeltijdfuncties. Een dag in de week houdt hij zich bezig met christelijke filosofie, als opvolger van voormalig CU-senator Egbert Schuurman. De andere vier dagen is hij druk met onderzoek naar hoe leraren wiskunde, natuurkunde en informatica zo goed mogelijk hun vak over kunnen brengen. Over tweeënhalf jaar gaat hij met emeritaat. Kerkelijk is hij actief als hoofdbestuurslid van de Gereformeerde Bond en scriba van de hervormde gemeente te Papendrecht.

„Toen ik werd benaderd moest ik er even over nadenken”, zegt De Vries. „Zo’n vraag komt niet zomaar op je pad. Ik zie het als een roeping en wil openstaan voor de weg van de Heere. Ondanks dat ik het niet gezocht heb, lijkt het me mooi om te doen. Er zijn meer personen met een achtergrond in de christelijke filosofie die in de Eerste Kamer terechtkwamen, zoals de CU’ers Egbert Schuurman, Roel Kuiper en Maarten Verkerk.”

De Vries heeft geen politieke ervaring, maar voorzag de SGP in het verleden meerdere keren van advies op het gebied van technologie en onderwijs. Hij dacht bijvoorbeeld mee over de paragraaf in het verkiezingsprogramma die gaat over technologie. Verder was De Vries een van de twaalf deskundigen die Tweede Kamerleden in een openbare zitting adviseerde over de corona-app.

Wantrouwen

„We moeten het belang van de wetenschap voor overheidsbeleid niet overschatten, maar ook niet onderschatten”, zegt De Vries. „De corona-app is daar een mooi voorbeeld van. Het leek een mooi instrument om te zien hoe het virus zich verspreidt. Maar of het werkt, hangt ervan af hoe mensen de app gebruiken. Verder is het zaak om er oog voor te hebben wat zo’n app met de samenleving doet. Komt er een scheiding tussen mensen die hem wel en niet gebruiken? Zorgt het voor wantrouwen? Dit soort reflexieve vragen komen in de Tweede Kamer wellicht minder aan de orde, maar daar zou juist de Eerste Kamer alert op moeten zijn.”

Vooruitblikkend naar de Senaatsverkiezingen hoopt De Vries dat de huidige twee SGP-zetels behouden blijven. „De tweede zetel was de laatste keer een restzetel. Het is alle hens aan dek.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer