Mens & samenleving

Elke zaterdagavond koffie en een ijsje

Opnieuw heeft een bewoonster van woon-zorgcentrum Elim in Barneveld de leeftijd van 100 jaar bereikt. Burgemeester Jan Luteijn van Barneveld feliciteerde mevrouw C. Hollemans-Verboom maandagochtend met haar verjaardag.

Jan Kas
21 November 2022 14:50Gewijzigd op 21 November 2022 14:55
Mevrouw C. Hollemans-Verboom. beeld RD, Anton Dommerholt
Mevrouw C. Hollemans-Verboom. beeld RD, Anton Dommerholt

In de woonkamer hangt een schilderij van het molenlandschap bij Kinderdijk. „Dat is altijd mijn omgeving geweest. Ik ben er aan de dijk geboren”, zegt de eeuwelinge. Twee jaar geleden verhuisde ze naar Barneveld, waar haar zoon Arie, schoondochter Corrie en hun drie kinderen en negen kleinkinderen wonen. „Hier in Barneveld is nu mijn familie”, aldus mevrouw Hollemans. Zoon Arie: „We zijn blij dat er voor haar een plaats was in Elim. We gaan nu meerdere keren in de week op bezoek. Ook haar kleinkinderen komen geregeld bij haar. Een plek in een zorgcentrum verder weg was lastiger geweest.”

Rokken

Rina Hollemans-Verboom groeide op in Kinderdijk als oudste in een gezin van drie kinderen. Een broertje overleed op 11-jarige leeftijd. Na de christelijke lagere school deed ze naaiwerk bij mensen aan huis. Het vak leerde ze op school, maar vooral van haar moeder. „Ze heeft altijd graag genaaid”, vertelt Arie. „Daar is ze pas een aantal jaren geleden mee gestopt omdat ze niet meer goed kon zien. Ze draagt nu nog rokken die ze zelf heeft genaaid.” Van zijn moeder kent Arie verhalen uit de Tweede Wereldoorlog dat ze met een buurtgenoot op de fiets bij boeren langsging om voedsel te halen.

Tijdens een rondje over de dijk met een vriendin, vaste gewoonte op zaterdagavond, leerde ze haar man Aart kennen, die in Hendrik-Ido-Ambacht woonde en in een tuinderij werkte. Het aanstaande bruidspaar moest lang op een woning wachten. „Er was toen woningnood”, vertelt Arie, hun enig kind. „Aanvankelijk zouden ze in Hendrik-Ido-Ambacht gaan wonen, maar de beoogde woning werd door de burgemeester gevorderd. Uiteindelijk vonden ze woonruimte in Alblasserdam. Mijn moeder was daar blij mee, daar woonde 
ze veel liever, dicht bij haar vader en moeder.”

Vader Hollemans, die in december 2005 overleed, werkte als lasser bij de scheepswerf van Van der Giessen-de Noord. „Mijn moeder deed jarenlang huishoudelijk werk bij een gezin in Alblasserdam”, aldus Arie. „Ze zorgde graag voor anderen. Dat deed ze later ook bij mensen in haar flat. Tot twee jaar geleden woonde ze zelfstandig in haar appartement in Alblasserdam. Daar kreeg ze de laatste twee jaar wel thuiszorg. Het was er gezellig. Een buurvrouw was een vriendin en samen met nog een andere vriendin kwamen ze steevast op zaterdagavond bij elkaar om koffie te drinken en een ijsje te eten.”

Gezelschap

Van huis uit was mevrouw Hollemans oud gereformeerd. In Alblasserdam is ze met haar man meegegaan naar de Gereformeerde Samenkomst (van ds. De Waard). Die gemeente is nu aangesloten bij de Hersteld Hervormde Kerk. Ze bezocht ook een gezelschap in haar flatgebouw. Arie: „Moeder hielp met koffieschenken en werd dan gevraagd om erbij te komen zitten.”

Vanaf de oprichting van de krant tot haar 96e was mevrouw Hollemans abonnee van het Reformatorisch Dagblad. „Toen ze door haar slechter wordende ogen de krant niet meer kon lezen, heb ik het abonnement opgezegd”, aldus Arie. „Ze heeft daarna nog wel geluisterd naar de ingesproken versies van de krant en van Terdege.” Mevrouw Hollemans was een trouw lezer. „Ze nam de krant altijd helemaal door.”

Meer over
Achterkrant

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer