„Het Nobelgate-dossier is dicht”
Ze is er nog een beetje „bibberig” van. VVD’er G. J. van de Velde-de Wilde solliciteerde voor het eerst naar een burgemeesterspost, „en het is meteen raak.” De voormalige wethouder van de gemeente Schouwen-Duiveland en boerin uit Dreischor werd dinsdag door de gemeenteraad van Goedereede voorgedragen als de nieuwe burgemeester.
Van de Velde solliciteerde „heel bewust” met nog twintig kandidaten naar de burgemeesterspost van de Flakkeese gemeente Goedereede. „Ik heb me terdege gerealiseerd dat een groot deel van deze gemeente reformatorisch georiënteerd is”, zegt ze. „Maar door mijn houding en gedrag denk ik daar goed mee overweg te kunnen.”
De ex-wethouder van Schouwen-Duiveland en van de vroegere gemeente Brouwershaven wordt de opvolger van burgemeester C. Sinke. Die hield vorig jaar mei de eer aan zichzelf, toen bleek dat hij een vermogensverklaring had getekend waaraan geen geldig raadsbesluit ten grondslag lag. Het ging daarbij om een bedrag van 5,7 miljoen euro dat diende als voorfinanciering voor de bouw van bedrijfsloodsen voor de Goereese visserijafslag. Sinke was gemeentelijk portefeuillehouder Visserijzaken en president van de raad van commissarissen van het visafslagbedrijf.
De zaak kwam aan het rollen toen in 2002 de resultaten van het visserijbedrijf tegenvielen en het vermogen van de onderneming onder de 5,7 miljoen euro zakte. Daarop sprak de Rabobank de gemeente Goedereede aan. Aanvankelijk wilde de bank geld zien van de gemeente, waardoor een flinke financiële strop dreigde. Sinke besloot toen zijn nieuwe wethouder van Financiën, P. T. Grinwis, van het debacle op de hoogte stellen, maar hield alles stil voor de gemeenteraad.
Ook Van de Velde heeft echter de nodige ervaring met een bestuurlijke affaire rond geldzaken. Vorig jaar maart trad ze af nadat op Schouwen een rel ontstond over het bedrag dat gereserveerd was voor een archeologische afgraving. Voor Van der Velde is dat boek echter gesloten. „Het Nobelgate-dossier is dicht”, zegt ze. De kwestie draaide destijds om een archeologisch onderzoek in de Korte Nobelstraat in Zierikzee. De kosten daarvoor waren geraamd op 50.000 euro. Uiteindelijk liep dat bedrag echter op tot 650.000 euro. De affaire leidde tot een vernietigend onderzoeksrapport dat diverse ambtenaren de kop kostte. Nog voordat het college een motie van wantrouwen aan de broek kreeg, stapten alle wethouders uit eigen beweging op.
Van de Velde zegt de affaire bij haar sollicitatieprocedure zelf ter sprake te hebben gebracht. Volgens haar is het voor haar geen belastende factor geweest. Ook in de gemeenteraad van Goedereede stuit de achtergrond van Van de Velde niet op grote problemen. VVD-fractievoorzitter H. van der Meer is blij met de voordracht van een partijgenoot. „We hebben ons altijd moeten schikken in kandidaten uit de conventionele hoek. Dat is niet erg, want we hebben altijd in het belang van de gemeente gedacht. Ook nu hebben we geselecteerd op kwaliteit. Op alle punten voldoet onze partijgenoot aan de profielschets.”
„We hadden liever iemand anders gehad”, zegt B. L. Noordhoek, fractievoorzitter van de SGP, de grootste fractie in de Goereese gemeenteraad. „Het ligt voor ons gevoelig dat een vrouw een bestuurlijke functie bekleedt.” Noordhoek twijfelt echter niet aan de bestuurlijke capaciteiten van mevrouw Van de Velde.
Volgens CDA-raadslid D. Pijl past de te benoemen burgemeester goed in de gemeente. „We zochten een krachtig iemand en die hebben we gevonden.” PvdA-fractievoorzitter D. A. Kickert-Schotting meent dat Van de Velde democratisch is gekozen, „zonder dat er geselecteerd is op politieke kleur of sekse.”
Ook M. N. Grinwis-Driesse van de ChristenUnie staat achter de keus. „Bestuurlijke en inhoudelijke kwaliteiten hebben de keus bepaald”, zegt ze.