Het is stil in Nederland: iedereen leest
Tot eind november wordt het een beetje stiller in het land, want Nederland leest. En daarna komen de gesprekken.
Die stilte heeft te maken met de landelijke campagne Nederland Leest, en door een dagelijks halfuur stillezen op het Hoornbeeck College, en doordat het derde boek van de RD-leesclub –voor december– bekendgemaakt is in RDMagazine.
”Eén boek, duizend gesprekken”, is het centrale motto van Nederland Leest. Het thema voor 2022 is ”Oud worden, jong blijven”. Heel Nederland leest hetzelfde boek en praat daarover, is het idee. Dat ene boek is dit jaar ”Mevrouw mijn moeder” van Yvonne Keuls. In bibliotheken krijgen lezers dit boek, dat voor het eerst verscheen in 1999, cadeau. Om te zorgen dat iedereen het kan lezen, is er ook een grootlettereditie gemaakt, en een uitgave in eenvoudige taal. (Lees hier een RD-recensie uit 1999 over ”Mevrouw mijn moeder”.) Voor schoolklassen –groep 7 en 8 en vmbo-leerlingen in jaar 1 en 2– is er Nederland Leest Junior.
Op de themadag ”Lezen voor het leven”, 9 november op het Hoornbeeck College in Gouda, vertelden schrijvers, dichters en illustratoren over hun werk. Studenten volgden er workshops, onder andere over schrijven, dichten, Bijbellezen. Hierna gaat de hele school een halfuur per dag stillezen, tot 24 november: iedereen doet mee. „Studenten, conciërges, directie, secretaresses: echt iedereen.”
Verder zullen ook RD-lezers de komende weken wellicht een tijdje stil zijn, want het nieuwe boek van de RD-leesclub uit de RD-boekentop 100 is bekend: ”Mijn naam is Asjer Lev”, van Chaim Potok. Na die stilte volgen vast stormachtige gedachtewisselingen: over identiteit binnen een orthodoxe gemeenschap, bijvoorbeeld, waar het veilig en spannend tegelijk kan zijn.
„Wat maakt de boeken uit de RD-boekentop 100 onvergetelijk”, vraagt de RD-redactie zich af, sinds die top 100 werd gepubliceerd in de speciale bijlage LEZEN, begin september. Mede dankzij de mooie motto’s van hierboven is een tipje van de sluier op te lichten: die boeken gaan over het leven. En ze nodigen uit tot gesprekken.
„Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar”, stelt de CPNB op de website van Nederlands Leest. Lezen heeft veel meer nuttige effecten. Het leidt, onder andere, tot meer begrip voor anderen, schreef Rudy Ligtenberg in zijn essay ”Lezen op de smalle weg” (in het Engels: Reading on the narrow way). Wie leest, houdt minder vast aan vooroordelen, is empathischer, en ontwikkelt vaardigheden die erg nuttig zijn voor „nieuwe banen”, blijkt uit De impact van het boek. Globalisering en digitalisering vragen om creativiteit, leiderschap, kritisch denken en denken in scenario’s – vaardigheden die je met lezen verwerft of versterkt.