Chinese beurzen stijgen ondanks tegenvallende economische cijfers
De aandelenbeurzen in China lieten dinsdag stevige winsten zien ondanks een reeks van tegenvallende macro-economische cijfers uit het land. Beleggers hopen echter dat de autoriteiten meer maatregelen zullen nemen om de op een na grootste economie ter wereld uit het slop te trekken. Eerder deze week kwam Beijing al met financiële steun voor de noodlijdende vastgoedsector in het land.
Ook de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Joe Biden en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping zorgde voor optimisme. De spanningen tussen de twee grootmachten lijkt wat te zijn afgenomen. Volgens het Witte Huis zijn de twee landen voorafgaand aan de G20-top in Bali overeengekomen hun samenwerking rond „transnationale uitdagingen” weer op te pakken. Het gaat dan naast klimaatverandering onder meer om economische stabiliteit, schuldverlichting en wereldwijde voedselzekerheid.
De hoofdindex in Shanghai klom dik 1 procent. De Chinese overheid meldde dat de productie van de omvangrijke industrie in oktober met 5 procent is gegroeid. Een maand eerder bedroeg de groei nog 6,3 procent. De winkelverkopen daalden vorige maand zelfs met 0,5 procent, terwijl economen hadden gerekend op een stijging van 1 procent. De Chinese economie gaat gebukt onder het strenge zero-Covid-beleid van de overheid. Beijing heeft onlangs wel enige versoepelingen aangekondigd van de coronamaatregelen.
De Hang Seng-index in Hongkong steeg ruim 3 procent onder aanvoering van de grote Chinese techbedrijven als Alibaba, Tencent en JD.com. De beurzen in Zuid-Korea en Australië gingen 0,1 procent omlaag in navolging van de koersverliezen op Wall Street. In Taiwan dikte TSMC 8 procent aan. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van superbelegger Warren Buffett, een belang van bijna 5 miljard dollar in de chipproducent heeft genomen.
De Nikkei in Tokio sloot 0,1 procent in de plus. Volgens de Japanse overheid is de economie in het derde kwartaal onverwacht gekrompen met 0,3 procent door tegenvallende consumptiebestedingen. Economen hadden vooraf gerekend op een groei van 0,3 procent. SoftBank (plus 1 procent) toonde wat herstel na de zware koersval een dag eerder, die volgde op teleurstellende resultaten van de grote Japanse techinvesteerder.