Hoe ver mag je gaan in je kinderwens?
Mijn vrouw kan niet zwanger worden. Veel behandelingen voelen als ingrijpen in de natuur en we komen er niet uit of we dat willen. Hoe kunnen we voor het aangezicht van God goede keuzes maken?
Kinderen krijgen is geen vanzelfsprekendheid. Enerzijds spreekt de Bijbel over de opdracht om vruchtbaar te zijn en de aarde te vervullen (Gen. 1:28). Kinderen zijn een erfdeel des Heeren (Ps. 127). Anderzijds zien we in de Bijbel diverse voorbeelden van echtparen die lang moesten wachten op de kinderzegen. Denk aan Abraham, Izak en Hanna.
Terwijl het ene echtpaar wordt overrompeld door de kinderzegen, zien we dat andere stellen het krijgen van kinderen liever voorkomen. Dat bracht de generale synode van de Nederlandse Hervormde Kerk in 1952 tot de volgende uitspraak in een herderlijk schrijven over het huwelijk: „Wel moet met nadruk gezegd worden, dat de gehuwden principieel bereid moeten zijn bij hun onderling verkeer de gevolgen daarvan te aanvaarden, ook wanneer naar hun mening het kind zich op een ongelegen tijd zou aanmelden. Want steeds moet ons voor ogen staan, dat het ouderschap een genade en een verrijking betekent. Dat het huwelijk uitgroeit tot een gezin, is in overeenstemming met de bedoeling van het huwelijk en valt onder de zegen die God aan de getrouwden wil schenken.” Uiteraard werd deze uitspraak met de nodige pastorale en praktische overwegingen omgeven.
Kinderen krijgen is echter niet aan iedereen gegeven. Een op de zes echtparen krijgt te maken met vruchtbaarheidsproblemen. Steeds weer wordt stil gekoesterde hoop overstemd door teleurstelling. Wat diep verdriet met zich mee kan brengen.
Zijn er mogelijkheden om hier iets aan te doen? Voor je op dit punt overwegingen kunt maken, dien je allereerst te weten hoe de situatie ervoor staat. Dat begint met inzicht krijgen in de maandelijkse cyclus. Welke dagen zijn jullie mogelijk vruchtbaar en wat betekent dit voor de seksuele omgang? In de praktijk gaan echtparen meestal na een jaar informatie inwinnen bij een huisarts. Dan volgt onderzoek.
Het is een goede zaak dat je op dit punt onderzoek laat doen. Dat doe je immers ook bij andere zaken die het lichaam en het leven raken? Vervolgens blijken er veelal mogelijkheden te zijn voor vervolgbehandeling. Laat je daarbij niet zonder nadere verkenning meenemen door een behandelend arts, maar onderzoek stap voor stap wat een behandeling inhoudt en betekent. Laat Bijbels-ethisch advies leidend zijn voor je handelen. Dat kan deuren openen, maar ook sluiten. Laat je informeren door artikelen, of vraag advies via de NPV of aan een prolifevertrouwensarts. Weeg deze informatie voor het aangezicht van de Heere. Laat de kinderwens een gebedszaak zijn. Hij is een God van wonderen.
Ds. A. S. Middelkoop, predikant in de hersteld hervormde gemeente te Sint-Annaland