Limburg tekent zevende opkoopcontract met veehouders
In Limburg heeft donderdag de zevende veehouder in deze provincie een koopcontract getekend in het kader van de vrijwillige opkoopregeling. De Provincie verwacht binnenkort meer van dit soort contracten te kunnen tekenen.
Limburg is naar eigen zeggen koploper met deze vrijwillige opkoopregeling. Er hebben zich al veertig boeren gemeld die voldoen aan de voorwaarden van de regeling. Het gaat om piekbelasters bij Natura2000-gebieden. Limburg heeft relatief gezien de grootste opgave voor stikstofreductie in Nederland.
Veehouders Gert (55) en Rianne (54) Krol tekenden donderdag het zevende koopcontract met gedeputeerde Geert Gabriëls (GroenLinks) op hun rundveebedrijf in Weert. „Het is een lang, lastig en spannend traject geweest voor ons”, aldus beide boeren. „Er waren veel vragen over de opkoopregeling van het Rijk bij de Provincie en bij ons, en je neemt ook niet zomaar afscheid van het bedrijf waar je jarenlang met hart en ziel aan hebt gewerkt. Toch zijn wij zeker van onze zaak. Onze drie kinderen willen ons rundveebedrijf niet overnemen en ons bedrijf komt in aanmerking voor deze MGA1-opkoopregeling. Je moet nog maar zien wat er verder nog aan mogelijkheden wel of niet zal komen.”
Het tweetal heeft de 185 koeien en 105 stuks jongvee in september weg gedaan. De stallen zijn leeg. Gert en Rianne willen naar de Verenigde Staten gaan om een zoon te bezoeken en om in de VS en Canada op bezoek te gaan bij bevriende veehouders. „Vandaag sluiten wij een spannende periode in ons leven af. Stoppen is ook ondernemen en we zijn blij met ons besluit. Het geeft ons rust en zekerheid.”
„We zijn met meer boeren in een afrondende fase”, zegt gedeputeerde Gabriëls. „Dat moet ook, want dit is de laatste kans voor deze regeling, die op 30 november sluit. Toch is er meer nodig en we willen ook meer in Limburg. Zo willen we bijvoorbeeld ook de transitie in de landbouw stimuleren en boeren met goede plannen ondersteunen. Daarvoor hebben we in onze brief aan de minister ook middelen gevraagd. Bij een grote opgave horen immers ook goede en omvangrijke middelen, en op dit moment is de MGA1-regeling de enige concreet beschikbare regeling.”