„Uitzonderlijk dat gezonde veertiger door corona in ziekenhuis komt”
Coronapatiënten die nu in het ziekenhuis belanden, behoren vrijwel allemaal tot een risicogroep. Dat is een verschil met patiënten die pakweg een jaar geleden vanwege corona werden opgenomen.
Dat signaleert dr. Leon van den Toorn, longarts bij het Erasmus MC en voorzitter van longartsenvereniging NVALT.
In de eerste twee jaren van de coronapandemie was het niet uitzonderlijk als een voorheen fitte veertiger door corona veranderde in een wrak. Eenmaal opgenomen in het ziekenhuis bleken beide longen vaak vol ontstekingen te zitten.
Dat „klassieke beeld” ziet de longarts nauwelijks meer. „Het is echt nog uitzonderlijk als een 45-jarige zonder onderliggend lijden door corona in het ziekenhuis belandt. Dat zo’n patiënt doorstroomt naar de intensive care, gebeurt nu bijna nooit.”
Een enquête die hij in oktober uitvoerde onder alle Nederlandse longartsen, wijst uit dat ze in het ziekenhuis vrijwel alleen nog coronapatiënten behandelen die tot een risicogroep behoren: 60-plussers, transplantatiepatiënten of mensen die afweeronderdrukkende medicatie gebruiken. Van den Toorn: „Voor hen is een corona-infectie net het zetje waardoor ze in het ziekenhuis belanden.”
Begint corona op de jaarlijkse griep te lijken? „Qua ziekmakend vermogen komt het inderdaad in de buurt”, zegt Van den Toorn. „Maar het is wel een ander virus met een andere geschiedenis.”
De longarts is beducht voor de komst van nieuwe, gevaarlijke varianten. „We weten niet wat ons staat te wachten. Virologen durven niets meer te voorspellen, omdat het virus onvoorspelbaar is gebleken. De een verwacht dat nieuwe varianten milder en besmettelijker worden, de ander acht het mogelijk dat er ziekmakendere varianten opduiken.”
Long Covid
Zorgelijk vindt de longarts het grote aantal mensen met langdurige restverschijnselen, het zogenaamde Long Covid of post-Covid-syndroom. Hij schat dat tienduizenden Nederlanders daarmee tobben. Zijn collega’s van het Erasmus MC doen onderzoek naar nieuwe behandelingsmogelijkheden tegen post-Covid. „Er zijn eerder al stappen gezet met fysiotherapie en revalidatie. Maar met medicijnen is tot nu toe helaas weinig voortgang geboekt.”
De drukte op de verpleegafdelingen is te overzien, zegt Van den Toorn. Er is nog wel veel inhaalzorg te verrichten. „We hebben nog altijd last van het virus in die zin dat de inhaalzorg door ziekteverzuim stagneert. Maar het is niet meer zoals eerder in de pandemie. Toen moesten we geregeld nog tot ’s avonds laat overleggen welke maatregelen we zouden nemen.”