Compenseren gedupeerden ‘zwarte lijst’ fiscus kost 140 miljoen
Het kabinet trekt tussen de 140 miljoen en 145 miljoen euro uit om bepaalde groepen te compenseren die gedupeerd zijn doordat ze op een „zwarte lijst” van de Belastingdienst stonden. Staatssecretaris Marnix van Rij (Belastingdienst) maakte de regeling vrijdag bekend. Op deze zogenoemde fraudesignaleringsvoorziening (FSV) konden mensen soms bij een klein signaal al terechtkomen, en enkele tienduizenden mensen ondervonden daar problemen van.
De grootste groep heeft geen recht op compensatie, bleek al eerder: zo’n 220.000 van de 270.000 mensen die op de lijst stonden. Zij krijgen wel excuses dat ze in het systeem werden opgenomen, dat in strijd bleek met de privacywetgeving. Het systeem was bedoeld om fraudeurs op te sporen.
Een groep kreeg onterecht geen giftenaftrek of zorgkostenaftrek bij hun belastingaangifte. Zij krijgen hun volledige aftrek terug. Ook wordt de groep waarvan gevoelige informatie, zoals strafrechtelijke gegevens, zijn gedeeld met derden. Zij krijgen een compensatie van 375 euro. Mensen die geen of pas later toegang tot schuldsanering kregen door de registratie op de lijst krijgen 500 euro voor elk jaar.