Recept: butter chicken-ovenschotel uit de keuken van Sou
In de wereld van foodbloggers verschijnen de laatste jaren steeds meer vrouwen met Marokkaanse wortels die met hun recepten een breed publiek aanspreken. Ze delen culinaire bagage uit de Marokkaanse keuken, maar zetten evengoed stamppot, Indiase curry’s of andere gerechten uit de wereldkeuken op het menu.
En ze bakken bergen vol zoetigheid (vaak ook met kant-en-klare toevoegingen als Oreokoekjes of speculoospasta). Populair zijn bijvoorbeeld Fatima (uitdekeukenvanfatima.nl) en de zussen Najat en Nadia (kookmutsjes.com), van wie meerdere kookboeken verschenen.
Afgelopen zomer kwam de Belgische Instagrammer Soumia Aattaoui met een kookboek: ”Keuken van Sou” (uitg. Vrijdag, € 26,99). Ook Sous boek –dat trouwens gekruid is met woordgrapjes– is qua receptkeus veelkleurig. De gerechten waaieren uit van hagelslagcupcakes tot Afghaanse bolani en Marokkaanse avocadosmoothie. Sou mixt en mengt er flink op los. Maakt „lasagnesoep”, verandert kip masala in een pastagerecht en kookt mac&cheese met Mexicaanse smaken. Ook de ovenschotel op deze pagina is zo’n kruising tussen gerechten. Indiase kip in saus (butter chicken) maar dan als ovenschotel met aardappelschijfjes. Het boek biedt fijne keukeninspiratie. Naast veel kipgerechten en zoetigheid zijn er als bescheiden tegenhanger twee hoofdstukken met veganistische en suikerarme recepten.