Binnenland

Lijst niet traceerbare Nederlanders korter

De lijst met niet traceerbare Nederlanders in de rampregio in Azië is dinsdag verder geslonken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldde dinsdag dat over het lot van nog zo’n 150 personen onzekerheid bestaat. Maandag waren dat er nog ruim tweehonderd en vorige week nog vijfhonderd.

ANP
4 January 2005 20:51Gewijzigd op 14 November 2020 02:04

Ruim dertig Nederlanders staan nog steeds te boek als vermist. Het gaat dan om mensen van wie zeker is dat zij in het getroffen gebied waren toen de ramp zich voltrok. Het officiële aantal Nederlandse doden ligt nog op zes. Buitenlandse Zaken houdt er overigens ernstig rekening mee dat het aantal doden en vermisten de komende tijd nog zal stijgen.

Ook het aantal Nederlandse gewonden neemt nog toe. Mensen melden zich nog steeds bij de ANWB met verwondingen die hun terugreis belemmeren. In Thailand verblijven in totaal nog elf Nederlandse gewonden. Nederland staat woensdag en donderdag uitgebreid stil bij de natuurramp in Azië. Supermarkten, taxichauffeurs, vrachtwagenchauffeurs, automobilisten, treinen, trams, bussen, televisiezenders en radiostations geven woensdag gehoor aan de oproep van het kabinet om rond het middaguur stilte in acht te nemen. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat benadrukt dat het niet de bedoeling is dat weggebruikers op de vluchtstrook gaan stilstaan. Met behulp van de informatieborden boven de snelwegen wijst Rijkswaterstaat de mensen naar parkeerplaatsen.

Op hetzelfde moment, om 12.00 uur, houden het kabinet, de Eerste en Tweede Kamer en de Raad van State een herdenking op het Binnenhof. Premier Balkenende zal er een toespraak houden.

Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) arriveert woensdag om 16.00 uur lokale tijd op het vliegveld van Phuket. De minister was al sinds tweede kerstdag voor een vakantie in Thailand en zal zich op het zwaargetroffen eiland laten informeren over het werk van ’zijn’ Rampenidentificatieteam (RIT). Verder spreekt hij met zijn Thaise collega en mogelijk heeft Remkes een ontmoeting met Nederlandse gewonden. Zijn bezoekt duurt tot en met donderdag.

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) benadrukten dinsdag dat elke donatie nog steeds welkom is. Artsen zonder Grenzen (AzG) vroeg eerder op de dag om te stoppen met geven omdat de stroom geld te groot was geworden en de hulporganisatie niet meer wenst te ontvangen dan nodig is voor een bepaald doel.

Een woordvoerder van SHO legde dinsdag uit dat AzG zich alleen richt op medische noodhulp, maar dat andere deelnemende hulporganisaties alle donaties nog goed kunnen gebruiken, omdat zij nog zeker twee jaar in het getroffen gebied werken aan de wederopbouw. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde dat het weinig zin heeft meer hulpverleners of militairen naar het gebied te sturen omdat er genoeg hulpverleners zijn. Het departement onderschreef dat er genoeg geld is voor noodhulp, maar dat nog veel nodig is voor het herstel.

Het bedrag van 26 miljoen euro dat tot maandag was binnengekomen op giro 555 is dinsdag niet meer bijgesteld. Onderzoeker Maurice de Hond verwacht dat particulieren uiteindelijk 75 miljoen euro storten, een record. En net als viervijfde van de Nederlanders heeft ook koningin Beatrix haar steentje bijgedragen. De Rijksvoorlichtingsdienst vertelde dinsdag dat ze een „substantieel bedrag” heeft overgemaakt.

Het Rode Kruis, Cordaid en Kerkinactie kunnen de grootste bedragen tegemoet zien, volgens een voorlopige verdeelsleutel van de SHO. Ook gaat een deel van de donaties naar instellingen die niet zijn aangesloten bij SHO. Deze gespecialiseerde hulporganisaties kunnen helpen het geld zo effectief mogelijk te gebruiken omdat zij al actief zijn in rampgebieden, aldus waarnemend voorzitter J. Roefs. Donderdag moet nog veel geld worden ingezameld tijden de Nationale Actie voor Azië van de gezamenlijke omroepen SBS6, RTL4 en Nederland 2. De hulpactie breidt zich nog steeds uit en het aantal aangesloten nieuwe initiatieven is eindeloos. Muziekstation TMF en kinderzender Fox Kids passen hun programmering donderdag ook aan en besteden aandacht aan de hulpactie. Op de Dam in Amsterdam is tegelijk met de televisieactie een benefietconcert. Mensen die zelf geld hebben ingezameld op het werk of in de buurt kunnen dit gratis bij diverse banken op het gironummer storten. Normaal vragen de instellingen enkele euro’s voor storting van contant geld, maar de grote deelnemers zullen dat nu niet doen.

Meer over
Actueel
Zeebeving

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer