Pluimvee niet geruimd door tekort CO2-gas
Vijf pluimveebedrijven in Lunteren waarbij in de buurt vogelgriep is vastgesteld, worden niet preventief geruimd. De bedrijven konden niet snel worden geruimd omdat er een tekort is aan CO2-gas, dat wordt gebruikt om pluimvee te doden.
De rechter gaf minister Piet Adema (Landbouw) tot zaterdag 22.00 uur om de bedrijven te ruimen in een door de pluimveehouders aangespannen zaak. Zij vonden dat het nut om de bedrijven preventief te ruimen steeds kleiner werd omdat hier nog steeds geen vogelgriep was vastgesteld. Omdat de minister niet al deze bedrijven voor de aangegeven deadline kan ruimen, heeft hij besloten het pluimvee in de betreffende bedrijven toch niet af te laten maken.
„De situatie die nu is ontstaan is nieuw en nog niet eerder voorgekomen”, schrijft Adema. Hij had liever de tijd gehad om deskundigen te laten onderzoeken hoe groot de risico’s zijn van zijn besluit. Maar de minister vermoedde dat dat niet zou gaan lukken voor zaterdagavond. Omdat er al veel tijd is verstreken sinds de besmette bedrijven vorig weekend zijn geruimd, is het risico volgens de bewindsman „waarschijnlijk beperkt.”
De bedrijven worden volgens Adema door de Gezondheidsdienst voor Dieren dagelijks gebeld om na te gaan of er verschijnselen van vogelgriep zijn. De pluimveehouderijen zullen alsnog worden geruimd als dat het geval blijkt. „Ik hoop van harte dat de komende dagen blijkt dat de vijf bedrijven niet besmet zijn”, schrijft de minister.
Preventief
Pluimveehouders willen dat er een einde komt aan het preventief ruimen van kippen en kalkoenen vanwege vogelgriep. „Gezonde dieren die vergast worden, dat wil niemand”, zegt Bart-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) tegen het AD.
Oplaat stelt dat kippen- en kalkoenhouders die te maken krijgen met een preventieve ruiming veel woede en verdriet ervaren. „Die boer ziet gewoon gezonde dieren in zijn stal en moet daar plotseling afscheid van nemen. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Bovendien: nodeloos ruimen moet je sowieso altijd voorkomen.”
Volgens de NVP-voorzitter stamt het fenomeen preventief ruimen van twintig jaar geleden. „Toen was er veel angst dat vogelgriep zich zou verspreiden van bedrijf naar bedrijf, bijvoorbeeld via de veearts of een vertegenwoordiger. Maar nu is de gedachte veel meer dat de griep een bedrijf wordt binnengebracht via wilde vogels.” Het is daarom beter om te kiezen voor het nauwlettender monitoren van bedrijven in de nabije omgeving van een besmettingshaard, stelt de voorzitter van de NVP.
Bij een pluimveebedrijf in het Friese Oudwoude is de vogelgriep vastgesteld. De circa 30.000 kippen van het bedrijf worden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit afgemaakt, meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
In de buurt ligt nog één ander pluimveebedrijf. Daar zal de komende twee weken worden gekeken of er verschijnselen zijn van vogelgriep. In een straal van 10 kilometer liggen nog 10 andere pluimveebedrijven. Voor deze bedrijven geldt een vervoersverbod.