Kerk & religie

Anglicaanse Kerk faalde in voorkomen kindermisbruik

De Anglicaanse Kerk in Engeland is ernstig tekortgeschoten in het voorkomen van seksueel kindermisbruik, blijkt uit het Independent Inquiry into Child Abuse (IICSA), een door de Britse overheid ingesteld onafhankelijk onderzoek.

Redactie kerk
26 October 2022 10:41
De kathedraal van Chichester, de zetel van de bischop. in het bisdom vonden twee grote misbruikschandalen plaats.
De kathedraal van Chichester, de zetel van de bischop. in het bisdom vonden twee grote misbruikschandalen plaats.

Het onderzoek werd maandag in een eindrapport gepresenteerd. De kerk geeft haar falen toe en belooft verbetering.

De Anglicaanse Kerk had het misbruik kunnen voorkomen als die daarvoor tijdig maatregelen had genomen, is de conclusie van het onderzoeksteam. Dat was echter niet in het belang van de kerk; die wilde vooral haar goede naam beschermen, aldus het onderzoeksteam. Het team toont ook aan dat de kerk niet invoelend en met medelijden reageerde op de slachtoffers.

Het onderzoek spitste zich specifiek toe op de rol van de kerk in twee grote misbruikschandalen in het bisdom Chichester. Het eerste betrof het misbruikschandaal rondom bisschop Peter Ball. Het tweede ging over seksueel misbruik van minderjarigen van in totaal twintig geestelijken van het bisdom. In deze zaak werden 725 getuigen gehoord, van wie 94 bewijs aanleverden.

Veel van deze misbruikzaken hadden voorkomen kunnen worden, stellen de onderzoekers. Dit gebeurde niet omdat het bisdom willens en wetens tegenwerkte. Zo werd er bijvoorbeeld informatie achtergehouden. Volgens het rapport was dit een van de redenen waarom een slachtoffer van bisschop Ball, Neil Todd, in 2012 zelfmoord pleegde.

In het rapport zijn vijftien onderzoeken naar seksueel misbruik opgenomen, waaronder een naar de Anglicaanse Kerk. Andere opgenomen onderzoeken richtten zich onder meer op scholen en jeugdzorginstanties.

Meldingsplicht

Het onderzoeksteam adviseert om de veiligheid van kinderen binnen instellingen te verbeteren, onder meer door de verplichting van melding van seksueel misbruik en het strafbaar stellen van verzuim daarvan. Dit betekent dat een persoon die verzuimt misbruik te melden zelf ook schuldig is. Ook wordt er gesproken over verplichte genoegdoening aan slachtoffers.

Of een dergelijke meldingsplicht zal helpen is een lastige vraag, zo wordt ook gesteld in het rapport. Een melder zal verplicht inbreuk moeten maken op de privacy van een slachtoffer. Ook kan zo’n plicht averechts werken. Slachtoffers houden hun mond omdat ze niet willen dat het misbruik nieuws wordt.

Aartsbisschop

De Anglicaanse Kerk geeft haar falen toe en zegt de aanbevelingen over te willen nemen. De aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby, zegt het advies over verplicht melden, ondanks de haken en ogen die er aan vastzitten, te steunen.

De raad van bisschoppen heeft een commissie aangesteld die gaat kijken hoe de aanbevelingen, 
waaronder die van de meldings-
plicht, in praktijk kunnen worden gebracht.

Al eerder betoonde de kerk spijt inzake het misbruikschandaal rond bisschop Ball. De raad van de aartsbisschoppen gaf in 2018 toe „moreel laf’’ te zijn geweest tegenover slachtoffers en aanklagers van Ball.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer