Binnenland

Aantal aangiftes bij politie daalt

Voor het vijfde jaar op rij is het veiliger geworden in Amsterdam. Het aantal aangiftes daalde in 2004 met 10 procent tot 96.000. De politiekorpsen Zuid-Holland-Zuid en IJsselland lieten vergelijkbare cijfers zien. Dat werd gisteren bekendgemaakt tijdens de nieuwjaarsrecepties van de korpsen.

Regioredactie
4 January 2005 10:29Gewijzigd op 14 November 2020 02:04

Bij het korps Zuid-Holland-Zuid viel de daling van het aantal bedrijfs- en woninginbraken op. De daling bedroeg respectievelijk 35 en 19 procent. Reden voor dit succes is de verbeterde woningbeveiliging, collectieve beveiligingsprojecten van bedrijventerreinen en een succesvolle aanpak van veelplegers, zo stelt de politie.

Het aantal straatroven en gewapende overvallen daalde met een kwart ook fors. De burgers betalen de goede cijfers uit in een grotere tevredenheid over het politiekorps.

Omdat vandalisme in Zuid-Holland-Zuid het afgelopen jaar met 2 procent toenam, zet de politie daar in 2005 extra op in. „Minderjarige veelplegers krijgen een persoonsgerichte aanpak”, stelde korpschef R. Bik. Tevens moet komend jaar de criminaliteit met 15 procent worden teruggedrongen. Ook de bereikbaarheid van de politie moet nog verbeteren. In 82 procent van de gevallen kwam de politie in 2004 op tijd. Dat percentage moet volgend jaar stijgen naar 95 procent, vindt Bik.

Het aantal geregistreerde misdrijven in West-Overijssel daalde het afgelopen jaar van ruim 29.000 naar 27.000, zo meldde de politie IJsselland gisteren. Wel maakt de politie zich zorgen over de toename van geweld en bedreigingen tegen agenten en om de stijging van geweld in de openbare ruimte. De politie gaat onderzoeken of deze stijging van geweld gerelateerd is aan een grotere consumptie van drugs en alcohol.

„Als het onderzoek dit verband aantoont, willen we met onder meer gemeenten om de tafel om de problematiek te bespreken”, zei een politiewoordvoerder. „Het is overigens een landelijke trend dat vooral jongeren meer alcohol gebruiken. Het is dus niet een probleem dat alleen hier speelt.”

Ondanks de gedaalde criminaliteit hield de politie meer verdachten aan: er zijn 6000 verdachten aan het openbaar ministerie overgedragen, tegen 5000 in 2003. Het aantal aanhoudingen steeg met ruim 2000. „We grijpen sneller in dan vroeger”, verklaart de woordvoerder.

De politie concludeert dat de regio IJsselland veiliger is geworden. Dat blijkt ook uit de verkeerscijfers. Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in deze regio daalde van 47 naar 32. Volgens de politie lijken de intensieve controles op onder meer gordelgebruik en door rood licht rijden, vruchten af te werpen.

Bij het korps Amsterdam-Amstelland viel de daling van het aantal moorden op. In de hoofdstad werden vorig jaar 27 mensen vermoord, tegen 43 een jaar eerder. Het aantal aangiften van huiselijk geweld nam flink toe en steeg met 18 procent tot ruim 5500 zaken. „Daaruit is af te lezen dat de slachtoffers van huiselijk geweld vertrouwen hebben in de aanpak van de politie”, concludeerde korpschef B. Welten.

De winkelcriminaliteit is verder afgenomen: het aantal winkeldiefstallen daalde met 13 procent en diefstal en inbraak in bedrijven namen af met 26 procent. Vorig jaar arresteerde de politie opnieuw meer dan 50.000 mensen.

De Amsterdamse politie besteedde eenderde meer mensuren aan zogeheten grootschalig optreden. Vooral de extra bewakingstaken door de terrorismedreiging bezorgden de politie handenvol werk: 35 agenten zijn continu bezig met deze taken.

Welten zei verder niet veel te zien in een minister van Veiligheid. Premier Balkenende opperde dit idee vlak voor de Kerst. Zo’n ministerie zou zowel politie en de veiligheidsdienst AIVD als justitie onder zich krijgen. Dit weekeinde verklaarde ook burgemeester Cohen van Amsterdam al tegen een dergelijke nieuwe minister te zijn.

„Gezag moet decentraal blijven”, aldus de hoofdcommissaris. „Als er redenen zijn om dit gezag te centraliseren, bijvoorbeeld op het gebied van beheer, moet dat worden ondergebracht bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.”

Welten pleitte verder voor een inperking van het privacyrecht van veelplegers. „Meer dan nu mogelijk is, dienen we veelplegers aan de anonimiteit te onttrekken”, aldus de korpschef. „Winkeliers kunnen adequater reageren als zij zicht hebben op ’hun’ veelplegers.” Het gaat volgens Welten vooral om het delen van informatie, niet om het ophangen van foto’s van winkeldieven. „Dat doet denken aan een ouderwetse schandpaal.” Ook scholen kunnen volgens Welten alerter zijn door meer te letten op leerlingen die tot de veelplegers horen en regelmatig spijbelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer