Grootschalige stakingsdag in Frankrijk
Meerdere Franse vakbonden hebben dinsdag uitgeroepen tot nationale stakingsdag vanwege de oplopende kosten van levensonderhoud. Onder meer in de transportsector en het openbaar vervoer wordt het werk neergelegd. In het land wordt al langer gestaakt bij olieraffinaderijen. Een groot deel van de pompstations zit daardoor zonder brandstof.
Vakbonden in diverse sectoren hadden voor dinsdag acties aangekondigd om te protesteren tegen de stijgende energieprijzen en de algemene inflatie op de kosten van levensonderhoud. Zo leggen medewerkers van kerncentrales, het openbaar vervoer, het onderwijs en de zorgsector dinsdag het werk neer. De werknemers eisen onder meer hogere salarissen vanwege de gestegen kosten van levensonderhoud.
Vooral het openbaar vervoer dreigt te worden lamgelegd. De Franse spoorwegmaatschappij SNCF zal hierdoor de hele dag „ernstige verstoringen” ondervinden en de helft van de treindiensten wordt geannuleerd. In de voorsteden van Parijs worden ook busdiensten getroffen, aldus vervoerder RATP. De metro van Parijs blijft wel rijden.
In Frankrijk wordt al langer gestaakt door werknemers van verschillende raffinaderijen en depots van energiegigant TotalEnergies. De stakers eisen compensatie voor de stijgende kosten van levensonderhoud, terwijl de oliebedrijven zelf recordwinsten maken dankzij de energiecrisis. De stakingen hebben inmiddels geleid tot brandstoftekorten bij een derde van de benzinepompen in het land.
De Franse autoriteiten hebben daarom maandag twee opslagplaatsen van TotalEnergies gevorderd en de medewerkers gedwongen aan het werk te gaan. Dinsdag kondigde een woordvoerder van de Franse regering aan dat als de stakingen nog langer aanhouden, meer vorderingen van opslagplaatsen zullen volgen. Op deze manier willen de autoriteiten de bevoorradingsproblemen bij pompstations oplossen.
Eerder werd ook bij Franse raffinaderijen van oliemaatschappij Esso-ExxonMobil gestaakt. De acties eindigden echter vorige week vrijdag na een loonakkoord tussen de directie en de gematigde vakbonden, die de meerderheid van de werknemers vertegenwoordigen. Als resultaat krijgen de werknemers bij oliemaatschappijen een loonsverhoging van 7 procent en een bonus voor de werknemers.
CGT blijft echter als enige werknemersorganisatie nog doorgaan met staken. De vakbond verklaarde dat brandstofwerkers de acties in verschillende raffinaderijen en depots van TotalEnergies ook dinsdag gewoon doorzetten. CGT gaat niet akkoord met het vorige week gesloten akkoord en eist een loonsverhoging van 10 procent voor de werknemers.
De Franse regering is inmiddels helemaal klaar met de aanhoudende stakingen bij de brandstofdepots van olie- en gasconcern TotalEnergies. „De tijd van onderhandelen is voorbij”, zei minister van Financiën Bruno Le Maire maandag tegen de Franse nieuwszender BFM TV. Hij noemde het voortzetten van de acties ondanks het akkoord „onwettig en onacceptabel.”