Korpschef KLPD verwacht ook in 2005 persoonsbedreigingen
Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) vreest dat de komende jaren in Nederland zeker mensen zullen worden bedreigd. Het KLPD wil dan ook de dienst Koninklijke en Diplomatieke beveiliging (DKDB) – die personen beveiligt – zo snel mogelijk verdubbelen. Dat zei korpschef P. van Zunderd maandag.
De politie heeft zich tot doel gesteld om binnen drie jaar de ongeveer tweehonderd medewerkers tot vierhonderd of 450 specialisten uit te breiden. „Dat is echt nodig om aan alle opdrachten voor persoonsbeveiliging te voldoen", concludeerde Van Zunderd. Volgens hem worden elke dag „sleutelfiguren uit de samenleving bedreigd". Dat is veel, gaf hij toe, „maar je ziet deze ontwikkelingen ook in de landen om ons heen".
Verder maakte hij bekend dat het alarmnummer 112 veel wordt misbruikt. Maar liefst 80 procent van alle telefoontjes, ongeveer 3 miljoen, worden onterecht gepleegd. In ruim 40 procent van dat aantal gaat het om bewuste pesterij. Iemand belde in 2004 21.000 keer onterecht op. Van Zunderd is woedend. Ook hebben ’broekzakbellers’, personen bij wie de telefoon onbewust verbinding maakt met het alarmnummer, een flink aandeel in de misplaatste telefoontjes.
Andere korpschefs maakten maandag bekend dat hun districten veiliger zijn geworden. B. Welten van Amsterdam zei dat voor het vijfde jaar op rij de veiligheid in de stad is verbeterd. Het aantal aangiften daalde het afgelopen jaar met 10 procent tot 96.000. Aan de andere kant nam volgens de Politiemonitor Bevolking de aangiftebereidheid af van 27 naar 24 procent.
In 2004 werden in de hoofdstad 27 personen vermoord, een jaar eerder bedroeg dat aantal 43. Het aantal aangiften van huiselijk geweld nam toe met 18 procent tot ruim 5000 zaken. Daaruit valt volgens Welten af te lezen dat slachtoffers meer vertrouwen hebben in de politie.
Hij wil verder het privacyrecht van veelplegers inperken. „Meer dan nu mogelijk is, dienen we veelplegers aan de anonimiteit te onttrekken", aldus Welten, die onlangs J. Kuiper opvolgde. Hij wil vooral informatie delen met bijvoorbeeld winkeliers zodat zij adequater kunnen reageren.
Ook in West–Overijssel nam de criminaliteit volgens de politie fors af. Toch maakt het korps IJsselland zich zorgen over de toename van geweld en bedreigingen tegen agenten en om de stijging van geweld in de openbare ruimte. De politie onderzoekt of deze misdrijven te maken hebben met meer drugs– en alcoholgebruik.
Zuid–Limburg heeft erg te kampen met drugsoverlast. „Zuid–Limburg is nationaal koploper drugsoverlast en laat daarbij zelfs steden als Amsterdam en Rotterdam ver achter zich", aldus korpschef W. Velings van de politie Limburg–Zuid in zijn nieuwjaarsrede. Volgens hem gaat „een onevenredig groot deel" van het politiewerk zitten in het bestrijden van drugscriminaliteit.
Korpschef R. Bik van de regio Zuid–Holland–Zuid is op zijn beurt ontevreden over het aantal vernielingen in zijn district. Maar hij is tevreden over de behaalde resultaten van 2004. Het aantal aangiftes daalde met ruim 10 procent. Burgers waren tevredener dan een jaar eerder. De overlast verminderde, aldus Bik. De politie moet echter beter bereikbaar zijn, vindt hij. „In 82 procent van de gevallen kwam de politie in 2004 op tijd. Dat moet volgend jaar stijgen naar 95 procent."
Agenten van de regiopolitie Gelderland–Zuid krijgen dit jaar veiligheidsvesten. De korpsleiding betaalt de aankoop van deze vesten uit de prestatiebeloning die het korps kreeg van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Korpsbeheerder G. ter Horst, burgemeester van Nijmegen, maakte bekend dat de regiopolitie bijna 600.000 euro aan prestatiegeld heeft ontvangen.