Zuid–Limburg nationale koploper drugsoverlast
Zuid–Limburg is nationaal koploper drugsoverlast en laat daarbij zelfs steden als Amsterdam en Rotterdam ver achter zich. Dat zei korpschef W. Velings van de politie Limburg–Zuid maandag in zijn nieuwjaarsrede.
Vorig jaar werd de politie in Zuid–Limburg geconfronteerd met 2500 drugsdelicten. Velings zei dat „een onevenredig groot deel" van het politiewerk gaat zitten in het bestrijden van drugscriminaliteit. De politie pakte vorig jaar in totaal 9300 verdachten op, van wie een kwart afkomstig is uit het buitenland. Veelal ging het om jonge verdachten van geweld, vermogensdelicten en drugsmisdrijven.
De politie moest het afgelopen jaar honderd arbeidsplaatsen inleveren en nu met 1800 mensen hetzelfde werk doen. Velings wees er verder op dat drie van de tien inwoners zich onveilig voelt, meer dan gemiddeld in Nederland. Daarbij gaat het onder meer om bedreiging met geweld, drugsoverlast en overlast door jongeren.
„Voor het liberale drugsbeleid in Nederland betaalt Zuid–Limburg dan ook een héél hoge prijs", aldus Velings. „Vanuit België en grote delen van Frankrijk en Duitsland, komen handelaren en gebruikers van soft– en harddrugs, en producenten en kopers van XTC in Zuid–Limburg bij elkaar om hier hun duistere handel te drijven. De overlast manifesteert zich vooral in onze grote steden: Maastricht, Heerlen, Kerkrade en Sittard–Geleen."
„Kijken we bijvoorbeeld naar de zwaardere criminaliteit in Zuid–Limburg, dan hebben we te maken met een aanmerkelijk hogere criminaliteitsdruk dan het landelijk gemiddelde. En de laatste twee jaar heeft het aantal gevallen van moord en doodslag hier recordhoogtes bereikt", aldus Velings.