Een passend kerkelijk centrum voor hervormd Enter
”De Bron” heet het nieuwe kerkelijk centrum van de hervormde gemeente in Enter, dat op zaterdag 24 september officieel in gebruik werd genomen. De naam is het resultaat van een prijsvraag. Hiermee is de gemeente wat gebouwen betreft weer helemaal bij de tijd.
Het Overijsselse dorp telt vijf kerkelijke gemeenschappen: de rooms-katholieke parochie, de hervormde gemeente, de gereformeerde kerk, de gereformeerde gemeente en de evangelische gemeente Reggestroom.
De hervormde gemeente kerkt in de dorpskerk. Boven de deur van de kerk is het jaartal van de bouw vermeld: 1709. Een sierlijk torentje steekt boven de omringende gebouwen uit. Vanuit het centrum van Enter blijf je zicht op het kerkgebouw houden, ook al is er nu een nieuw kerkelijk centrum bij gebouwd. Het is expres laag gehouden. De dakrand heeft geen rechte lijn en de hoeken van de muren met de donkere stenen zijn rond, zodat het niet opvalt.
Als je er rondom loopt, kom je er achter hoe groot het gebouw is en als je erin loopt, merk je hoeveel zalen het telt. Er zijn er vier voor verenigingen en clubs en dan is er nog een grote zaal voor 180 mensen. Daaronder is een kelder voor de jeugd. „Die kostte ons 120.000 euro extra, maar zo’n kans krijgen we niet weer”, zegt kerkrentmeester Bert Wolves. „De jongeren kunnen hier hun gang gaan. Mochten ze lawaai maken, dan is het buiten niet te horen.”
Door de komst van kerkelijk centrum De Bron is het mogelijk elke zondagmorgen na de dienst koffie te drinken, gaat Wolves verder. Hij wijst op nog een ander voordeel: het dienstbaar zijn aan het dorp. „Het centrum is geschikt voor het houden van vergaderingen en andere bijeenkomsten. Zo zijn we er niet alleen voor onze eigen gemeente.”
Via een tussendeur is het kerkelijk centrum verbonden met de kerkzaal. Meest opvallend zijn de preekstoel met daarvoor de lessenaar, de doopvont en het orgel, dat alles met houtwerk in een prachtige ossenbloedrode kleur. „Dat kwam allemaal tot stand in het jaar 2001, bij de plaatsing van het nieuwe orgel in de kerk”, verklaart Jan Willem Langenhof, voorzitter van het college van kerkrentmeesters. „Het nieuwe Mense-Ruiterorgel kostte toen 500.000 gulden, een kolossaal bedrag.”
Op een zijmuur is geschilderd ”Het is volbracht”. Vlak bij het orgel hangt een bord met de namen van de predikanten van de gemeente. De laatste naam is die van de huidige predikant ds. W. Geuze. Helemaal bovenaan staat de naam A. F. Marcelli, de eerste protestantse dienaar des Woords. Hij kwam hier in 1708. In 2008 vierde de gemeente haar driehonderdjarig bestaan en werd er een boek over de geschiedenis van de gemeente uitgegeven: ”Hun werken volgen hen na”, geschreven door Gerrit Kraa.
De psalmborden hangen nog wel in de kerk, maar doen geen dienst meer, zegt Langenhof. „Wij gebruiken schermen, waarop de te zingen liederen te lezen zijn. Daarop zijn tijdens de diensten ook beelden zichtbaar die de preek ondersteunen.”
De banken staan er nog wel. De kerk telt ongeveer 500 zitplaatsen, maar ze zijn na de coronacrisis niet meer allemaal bezet, aldus Langenhof. „We missen nogal wat mensen. Er komen ’s zondagsmorgens ongeveer 300 kerkgangers, ’s avonds minder. Het lijkt iets aan te trekken. De gemeente telt in totaal ongeveer 1450 leden.”
„De gemeente is heel divers,” vertelt Wolves. „Het varieert van hervormd-gereformeerd tot meer evangelisch. Dit wordt ook weerspiegeld in de keuze van de voorgangers. We zijn gemeente voor de hele breedte van de kerk. In een dorp moet je elkaar verdragen.”
Langenhof: „Tijdens de diensten staat Christus centraal. Het Woord van God biedt hoop. We hopen dat de gemeente mag groeien. Daaraan kan dit nieuwe kerkelijk centrum een bijdrage leveren.”