BinnenlandSexting

„Schrik niet van sexting refo-jeugd maar bespreek gevolgen en integriteit”

Het is normaal dat pubers experimenteren, zegt Sjoerd van den Berg, projectleider van het programma ”Wonderlijk gemaakt” van Driestar Onderwijsadvies. Maar het versturen van naaktfoto’s vindt hij een brug te ver.

13 October 2022 10:39
beeld iStock
beeld iStock

Van den Berg, naast projectleider ook adviseur seksuele vorming, noemt de campagne van Slachtofferhulp Nederland een „mooi initiatief.” Tegelijk had hij liever gezien dat het sturen van naaktfoto’s überhaupt afgeraden zou worden. „Sexting gebeurt nu eenmaal, ook op refoscholen. Dat kun je accepteren, maar het lijkt me beter om het probleem bij de wortel aan te pakken. Ga met jongeren in gesprek over weerbaarheid, hun zelfbeeld en het aangeven van grenzen.”

Want aan naakfoto’s kleven volgens Van den Berg veel risico’s, zoals de kans dat de foto verder verspreid wordt. „Jongeren zijn zich daar wel bewust van, maar het emotionele gedeelte van het onvolgroeide puberbrein neemt het vaak over van de rationele kant. Nadenken over de gevolgen van zo’n actie schiet er bij veel pubers op zo’n moment dan ook bij in.”

Daarnaast zijn pubers volgens hem nieuwsgierig en zoeken ze graag de grenzen op, waardoor ze in een opwelling soms toch een naaktfoto sturen. „Een klik op de knop is zo gebeurd.”

Ouders en scholen kunnen het beste met jongeren in gesprek gaan over het onderwerp. „Schrik er niet van als jongeren aan sexting doen, maar spreek met hen over waardigheid, verantwoordelijkheid en de gevolgen van hun actie. De integriteit van het lichaam is het beschermen dubbel en dwars waard.”

Niet veroordelen

Belangrijk is om bij het praten over dit onderwerp niet veroordelend op te treden, maar het gesprek open te houden. „Slachtoffers van shame sexting kunnen zich enorm schuldig voelen over het sturen van de naaktfoto. Laat ze hun verhaal doen en ga naast ze staan.”

De daders adviseert Van den Berg zich in het slachtoffer te verplaatsen. „Neem verantwoordelijkheid voor je actie en denk erover na hoe je het goed kunt maken.”

Sommige daders hebben volgens de projectleider niet door hoe desastreus de gevolgen van hun actie kunnen zijn voor het slachtoffer. „Wijs hen op het feit dat we niet voor onszelf leven op deze aarde, dat God van ons vraagt voor Hem te leven en dat Jezus ons gebiedt onze naaste lief te hebben als onszelf.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer