Grove taal in meer kinderboeken, maar minder heftig
Een recordaantal kinderboeken dat dit jaar is verschenen, bevat vloeken of scheldwoorden. Dat blijkt uit een jaarlijkse steekproef van de Bond tegen het Vloeken.
De bond onderzocht 25 kinderboeken die zijn bekroond met een griffel of die genomineerd zijn voor een prijs van de kinderjury. Van die boeken bevat 64 procent een vloek of een scheldwoord. Niet eerder stond in zoveel boeken grove taal sinds de bond in 2015 met het onderzoek begon. De grofste vloek komt dit jaar in geen enkel onderzocht boek voor, net als in 2021.
In ”Films die nergens draaien” van Yorick Goldewijck –bekroond met gouden griffel– komen verschillende scheldwoorden voor. Ook wordt er in het boek één keer gevloekt. Een positieve uitzondering is volgens de bond ”Bureau Speurneus en de boekenmaffia”. Jozua Douglas schrijft in dat werk: „Meneer De Bruin vloekte nog eens. Dit keer met woorden die absoluut niet in een kinderboek mogen.”
Vorig jaar bevatte 46 procent van de boeken grove taal, het jaar ervoor was dat 63 procent. Ondanks de toename wil Kees van Dijk, directeur van de Bond tegen het Vloeken, niet te veel focussen op het record van 64 procent. „Van alle onderzochte boeken bevat 48 procent maar enkele scheld- of vloekwoorden. Er zijn dus wel meer boeken waar grove taal in voorkomt, maar het is doorgaans minder frequent en minder heftig dan voorgaande jaren. Daarom is er reden tot zorg én tot blijdschap.”
Met het onderzoek wil de bond ouders, docenten en andere opvoeders bewust maken van wat ze de jeugd laten lezen. „Als kinderen veel vloeken en scheldwoorden lezen, beginnen ze dat normaal te vinden.” De bond wil naar eigen zeggen juist respectvol taalgebruik bevorderen.