Groen buiten de stad
De buizerd laat zijn karakteristieke roep horen. De geur van naaldbomen zweeft door de lucht. En op de achtergrond klinkt het geluid van de A13 en opstijgende vliegtuigen. Een verrassende combinatie aan de rand van Rotterdam.
Wie de stad wil ontvluchten of behoefte heeft aan een korte wandeling in het groen en zich tegelijkertijd in een stukje geschiedenis wil verdiepen, kan terecht in Oud-Overschie. Daar bevindt zich buitenplaats De Tempel. Een wonderlijke mengelmoes van natuur en geschiedenis onder de rook van de grote stad.
Een wandeling van 2 kilometer slingert over smalle paadjes, langs vijvers en door rechte lanen met bomen aan weerskanten. Op de website en in de app van Natuurmomenten is de route te vinden. Maar gelukkig voor de offlinewandelaar is er ook een ouderwetse bewegwijzering. Het speuren naar de rode pijlen kost echter soms wat moeite en een aantal keren zijn we het spoor bijster.
Bij het gebruiken van de app krijgt de wandelaar tijdens het lopen op enkele punten van de route een melding. Want bezienswaardigheden zijn er zeker op de buitenplaats.
Halverwege de route stuiten we op het koetshuis van huize De Tempel. Statig verheft het gebouw zich tussen de bomen, ondanks zijn vervallen staat. Enkele ramen zijn dichtgespijkerd en het zicht op de benedenverdieping wordt belemmerd door plastic. Het geheel spreekt tot de verbeelding. Een rode stokroos voor het pand lijkt een verwijzing naar glorieuzer tijden.
<InlineImage imgUrl=“https://images.rd.nl/fill/w:2500/h:2500/plain/https%3A%2F%2Ferdee-prod-bucket-s3-001.ams3.cdn.digitaloceanspaces.com%2F18666393_336db5ef55.JPG” caption=“Buitenplaats “de Tempel” te Rotterdam, beeld RD, Marjolein Snoeij-de Pee” alt=“18666393.JPG” />
Het pad voert verder langs de vijver waar enkele zwanen dobberen en twee meerkoeten een ruzie beslechten. Een nieuwsgierige wandelaar kan alvast, tussen het gebladerte door, een blik werpen op een van de laatste bezienswaardigheden van de tocht: de theekoepel. In 1898 liet de toenmalige eigenaresse, mevrouw Suermondt-Criellaert, de theekoepel overkomen uit China.
Hoewel Natuurmomenten aangeeft er hard aan te werken, zijn de paadjes door het park nog niet kinderwagen- of rolstoelvriendelijk. Een aantal keren komen de wielen van de kinderwagen in aanraking met boomwortels die een fiks obstakel vormen. Ook de route langs een van de vijvers verloopt wat moeizaam. Het paadje is smal, de bladeren van de berenklauw buigen zich over het pad en een paar diepe kuilen zorgen voor wat oponthoud. Langs de route staan echter genoeg bankjes. Mogelijkheden om uit te rusten van de hindernissen, te genieten van dansende citroenvlinders of een kleine versnapering te nemen zijn er dus genoeg.
Ondanks het onkruid en het achterstallig onderhoud is het begrijpelijk dat de Rotterdammer er zijn toevlucht zoekt. Vooral in het voorjaar, als de stinsenplanten in bloei staan en de natuur de stadsmens roept.