„Een lastig beursjaar? Dat valt wel mee”
„Veel beleggers die achteromkijken, zeggen: wat een lastig beursjaar. Maar toch valt dat wel mee.” Dat vindt analist Royce Tos-trams. „De conclusie dat beleggers in 2004 niets hebben verdiend, gaat maar ten dele op. Als je de juiste keuzes hebt gemaakt, heb je een mooi jaar achter de rug.”
De graadmeter van de beurs in Amsterdam is in 2004 nauwelijks van zijn plek gekomen. De AEX-index opende de eerste handelsdag van vorig jaar op bijna 339 punten. In de laatste handelsdagen van december schommelde het belangrijkste koersgemiddelde van het Damrak tussen 340 en 345 punten. Al vroeg in het jaar zette de index een grillige daling in. Na een dieptepunt in de zomer krabbelden de koersen weer op tot het niveau van januari.
Toch wil technisch analist Tostrams niet van een verloren beursjaar spreken. De AEX-index is weliswaar niet veel opgeschoten, maar in afzonderlijke sectoren van de economie waren mooie koerswinsten te behalen. Aandelen van bedrijven die gevoelig zijn voor de schommelingen van de conjunctuur deden het goed. Zo mogen beleggers in bedrijven in de chemie, energie en bouw over het algemeen niet klagen.
„Neem nu Stork. De AEX-index heeft niets gedaan en dat aandeel deed het fantastisch”, constateert Tostrams. Het aandeel van de industriële groep, genoteerd aan de index voor middelgrote fondsen, stond halverwege december ruim 60 procent hoger dan aan het begin van het handelsjaar. Ook bouwbedrijf BAM maakte een prachtige koerssprong van meer dan 60 procent. In de chemie boekte DSM een koerswinst van dik 20 procent.
Naast de aandelen waren er ook andere beleggingen die investeerders geen windeieren legden. De obligaties profiteerden van de lage rente, waardoor de koersen hard opliepen. Tostrams verwacht dat de rek in die hoek er ook nog niet uit is.
Over de aandelenmarkt is de analist minder enthousiast. Hij voorspelt dat de AEX-index stijgt, maar dat zal slechts mondjesmaat gebeuren. „Ik verwacht dat we komend jaar rond de 370 punten eindigen. Op een heel heldere dag kunnen we de belangrijke grens van 400 punten zien. Misschien komen we er zelfs boven, maar dat zal niet langdurig zijn. Dat is een onneembare barrière.”
De stijging van de AEX-index wordt bemoeilijkt doordat beleggers geen extra euro’s in aandelen steken. „Er komt geen vers geld in de markt”, aldus Tostrams. „Er wordt wel belegd, maar alleen met geld dat al in aandelen zit. Bijvoorbeeld: als een belegger aandelen Koninklijke Olie koopt, zal hij eerst zijn belang in Randstad verkopen.” Dat betekent dat een koerswinst van het ene aandeel ten koste gaat van de koers van een ander beursgenoteerd bedrijf.
Daarnaast waarschuwt de analist dat er een opmerkelijke fase in beleggingsland is aangebroken. Bij te veel beleggingsvarianten staan de signalen op groen. Aandelen blijken momenteel in trek, terwijl ook de obligaties nog altijd stijgen. En tegelijkertijd staat er op de koersenborden een hoge prijs voor goud, een gewilde belegging in onzekere tijden. Beleggers laten een tegenstrijdig gedrag zien door in zowel risicovolle aandelen als defensieve beleggingen als goud te investeren.
Gecombineerd met de zwakke dollar doet dat de wenkbrauwen van Tostrams fronsen. „Het lijkt heel veel op de situatie in 1986. Toen werd de spanning ook almaar opgepompt en opgepompt.” Dat leidde uiteindelijk tot een forse koerscorrectie op de aandelenmarkten. Of dat nu opnieuw zal gebeuren, durft Tostrams niet met zekerheid te zeggen. „Maar ik sluit niet uit dat we nog een tijdje omhoog gaan en vervolgens een daling inzetten.”