Onderzoekers stellen risico hartfalen vast zonder patiënt te zien
Risico’s op hartfalen kunnen door gebruik van algoritmes worden gedetecteerd zonder een patiënt te zien, zo laat kennisinstituut Nivel weten. Dat deed onderzoek in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam. De algoritmes konden bovendien een jaar eerder dan de huisarts een verhoogd risico op hartfalen herkennen.
Volgens Nivel overlijdt meer dan 20 procent van de patiënten met hartfalen binnen een jaar na de diagnose. Door een risico op het ontwikkelen van hartfalen eerder vast te stellen, kunnen artsen gerichter ingrijpen waardoor „wellicht ernstige schade kan worden voorkomen of uitgesteld”.
In elektronische patiëntendossiers staat informatie over de gezondheid van een patiënt en behandelingen door zorgverleners. Voor het onderzoek werd data gebruikt van Nivel, dat informatie van zo’n 370 huisartsenpraktijken verzamelt. Onder meer informatie over medicatie, consulten en demografische gegevens uit de periode 2012 tot 2019 werd bekeken. De patiënten waren boven de 70 jaar.
Bij de patiënten was de diagnose hartfalen door de huisarts gesteld. De algoritmes die de onderzoekers gebruikten, konden verbanden leggen tussen de verschillende gegevens. Daarmee herkenden ze mensen op basis van hun dossier met terugwerkende kracht een jaar eerder als ‘patiënten met verhoogd risico op hartfalen’. Nivel spreekt van een „aanzienlijke tijdwinst”. Het feit dat patiënten niet hoefden te worden gezien om de risico’s vast te stellen, kan volgens het instituut in de toekomst bovendien werk schelen voor de toch al flink drukke huisarts.