Coalitie: Remkes tikt kabinet terecht op de vingers
Stikstofbemiddelaar Johan Remkes heeft het kabinet „terecht” een tik op de vingers gegeven, zeggen coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie. Ook D66 ziet een aansporing in de „doorwrochte adviezen” die de VVD-coryfee woensdag presenteerde. Maar wat de kern van de aanbevelingen is, daarover lijken de coalitiepartijen nogal te verschillen.
Dit terwijl de bevindingen van Remkes ook een einde moesten maken aan de onenigheid in het kabinet. Nadat CDA-vicepremier Wopke Hoekstra 2030 als deadline voor halvering van de stikstofuitstoot „niet heilig” had genoemd, zei premier Mark Rutte deze uitlatingen even aan de kant te zetten totdat Remkes met zijn conclusies zou komen. Het kabinet reageert medio oktober officieel op de bevindingen.
Voor D66-Kamerlid Tjeerd de Groot blijft het fundament de afspraken in het coalitieakkoord: halvering van de uitstoot in 2030. Als het aan Remkes ligt, blijft 2030 als doel inderdaad staan. Maar in uitzonderlijke gevallen kan hiervan worden afgeweken als het doel wel „binnen bereik is én er dwingende inhoudelijke - dus geen politieke - redenen” voor zijn. Het is volgens De Groot verder belangrijk dat de grootste vervuilers sneller worden uitgekocht, zoals Remkes adviseert.”Dat helpt de natuur echt”, zegt de D66’er.
Volgens landbouwwoordvoerder Thom van Campen van de VVD uit Remkes terecht kritiek op de ondermaatse communicatie van het kabinet in de afgelopen maanden. Van Campen is blij dat Remkes partijen om de tafel heeft gekregen, en benadrukt dat hij „een brede aanpak onderstreept”, waar dus niet alleen de boerensector aan bijdraagt. De VVD wijst verder op „de verantwoordelijkheid van tussenpartijen, zoals banken, supermarkten en melk- en voerfabrieken”.
Remkes „geeft boeren en provincies eindelijk de erkenning voor hun zorgen over de stikstofplannen”, meent Derk Boswijk, Kamerlid van het CDA. „Dat is een tik op de vingers van het kabinet.” Een stikstofaanpak kan volgens de christendemocraat alleen succesvol zijn als „boeren, provincies en het kabinet blijven praten én luisteren”. Remkes onderstreept volgens Boswijk „de noodzaak voor een herstart”, waar het kabinet mee aan de slag moet.
Ook Pieter Grinwis van de ChristenUnie ziet een „kans om een nieuwe start te maken”. Deze kans „moeten we wat mij betreft met beide handen aangrijpen”, vindt hij. De kleinste coalitiepartij noemt het „terecht dat Remkes het kabinet streng toespreekt” en zegt dat de stikstofkaart van tafel moet. Dat de stikstofnorm in gevoelige natuurgebieden niet langer heilig verklaard moet worden, vindt Grinwis ook een goed advies. Hij wil dat alle sectoren, en dus niet alleen de boeren, een bijdrage moeten leveren aan de vermindering van stikstofuitstoot. De boerensector moet een duidelijk toekomstperspectief krijgen, aldus de ChristenUnie.