Tegenmonument bij Judensau Duitse Zerbst
In een kerkruïne in het Duitse Zerbst komt bij een joden beledigende Judensau een monument te staan tegen antisemitisme.
In de resten van de St. Nicolaikerk in Zerbst is net als in de Stadskerk van het nabijgelegen Wittenberg een reliëf uit de middeleeuwen te vinden waarop Joden als een te verachten bevolkingsgroep worden uitgebeeld. Ook in Zerbst is nagedacht over wat te doen met de Judensau. Besloten is het stukje erfgoed in de muur te laten zitten, maar er wel een waarschuwend monument bij te plaatsen. Ds. Lutz-Michael Sylvester van de evangelisch-lutherse gemeente in Zerbst zei daar dinsdag over: „Met zijn onmenselijke boodschap maakt het beeld toch deel uit van ons erfgoed. We moeten dat accepteren en er op de juiste manier mee omgaan.”
Het winnende ontwerp voor het tegenmonument is dinsdag gepresenteerd. De kunstenaar Hans-Joachim Prager maakt een zuil van graniet met een bronzen kap. Het monument heet ”Reflection” en zal voorjaar 2023 in de kerkruïne worden geplaatst. Er hing sinds begin 2022 al een informatiebord met toelichting bij de Judensau.
De Judensau aan de buitenmuur van de Stadskerk van Wittenberg deed afgelopen jaren veel stof opwaaien. In rechtszaken werd geëist dat het discriminerende reliëf verwijderd zou worden. De zaak kwam uiteindelijk voor de hoogste Duitse rechtbank. Die sprak uit dat het reliëf niet verwijderd hoeft te worden. Een zogeheten Jodenzeug is een afbeelding van Joden in obsceen contact met een zeug.
Ook de reformator Maarten Luther heeft zich in zijn latere geschriften negatief uitgelaten over de Joden en hun rol in de samenleving.