Binnenland

Enschede komt 60 miljoen te kort bij herbouw rampwijk

De gemeente Enschede komt 60 miljoen te kort bij de herbouw van de door de vuurwerkramp verwoeste wijk Roombeek. Dat heeft wethouder R. Bleker donderdag bij de presentatie van de Stedenbouwkundige Structuurvisie voor het getroffen gebied bekendgemaakt.

ANP
9 November 2001 07:26Gewijzigd op 13 November 2020 23:15

Het kabinet besloot na de ramp een bedrag van 270 miljoen gulden beschikbaar te stellen voor de wederopbouw van Roombeek. Daarvan is 200 miljoen gereserveerd voor de fysieke opbouw van de wijk. Uit berekeningen over de grondexploitatie maakt de gemeente op dat de rijksbijdrage onvoldoende is. Enschede neemt het financiële gat voorlopig voor lief. „We willen het opbouwproces namelijk niet vertragen”, zegt Bleker.

Enschede is met het Rijk in gesprek over extra geld. Daarnaast hoopt het gemeentebestuur op subsidie van de provincie en EU-gelden. Volgens de wethouder komen de extra uitgaven door een „kwaliteitsimpuls.” Zo wil Enschede onder meer de oude Roombeek in ere herstellen en gaat ook het renoveren en conserveren van een aantal oude markante objecten, zoals enkele textielcomplexen, vele miljoenen kosten.

In Roombeek worden 1700 nieuwe woningen gebouwd. Het gaat om 1200 koophuizen, vierhonderd huurwoningen in de sociale sector en zestig appartementen voor studenten en jongeren. Via een zogeheten kuub-voor-kuub regeling krijgen alle voormalige bewoners van de rampwijk de mogelijkheid om straks een zelfde soort woning te betrekken als voor de vuurwerkramp. Daarbij is het uitgangspunt dat de woonlasten niet hoger mogen zijn dan in de oude situatie. De regeling geldt zowel voor huurders als voor woningeigenaren. Bleker weet niet hoeveel oud-bewoners straks terugkeren. „Maar er is voldoende capaciteit; iedereen kan in principe terug.”

Opgesplitst
Het plangebied is opgesplitst in elf deelgebieden. „De stedenbouwkundige structuur is bepaald, vervolgens kan ieder deelgebied afzonderlijk worden ontwikkeld. Door ieder deelplan afzonderlijk te ontwikkelen hopen we de procedures te versnellen.”

Inmiddels is aan de Lasondersingel al met de wederopbouw begonnen. Het gaat om de restauratie van achttien woningen van de Amsterdamse School. Het laatste deelgebied dat wordt ontwikkeld is het terrein van bierbrouwer Grolsch. Dit bedrijf verhuist in 2005 naar Boekelo. Op het terrein van de brouwer komen bedrijven en woningen. In 2008 moet ook dit laatste stukje Roombeek klaar zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer