Binnenland

Rechtspraak betuigt spijt over dwaling in Rosmalense flatmoord

De presidenten van de rechtbank Oost-Brabant en het gerechtshof Den Bosch hebben per brief spijt betuigd aan Rob B., die ten onrechte vastzat in de zaak die bekend is komen te staan als de Rosmalense flatmoord. Een woordvoerster van de Raad voor de rechtspraak bevestigt een bericht van de Volkskrant hierover.

ANP
13 September 2022 11:44

B. werd vorige week maandag vrijgesproken, nadat hij eerder tbs met dwangverpleging kreeg opgelegd voor het doden van zijn partner in 2000. „De presidenten van het hof en de rechtbank hebben een brief gestuurd waarin ze aangeven dat ze het verschrikkelijk vinden wat hem is overkomen. En in de brief schrijven de presidenten dat het hen spijt dat hij ten onrechte van zijn vrijheid is beroofd. Ze hebben ook aangeboden met hem in gesprek te gaan als hij daar prijs op stelt”, zegt een woordvoerster van de Raad voor de rechtspraak over de rechterlijke dwaling.

De advocaat van Rob B., die zijn cliënt B. blijft noemen vanwege privacybescherming, geeft aan dat de brief erg gewaardeerd wordt. „Er gaat een helende werking van uit, naar mijn cliënt en familie en samenleving. Ik vind het erg mooi dat eruit blijkt dat ze het inzicht tonen dat het goed fout is gegaan en dat ze geschokt zijn door de dwaling”, zegt advocaat Pieter van der Kruijs, die zich jarenlang heeft ingezet om de zaak opnieuw voor de rechter te krijgen en zelfs ‘terugkeerde’ uit zijn pensioen om B. opnieuw bij te staan tijdens de herziening.

Het hof in Arnhem oordeelde vorige week in het herzieningsproces dat er geen concreet en overtuigend bewijs was dat B. aanwezig of betrokken was bij de dood van zijn vriendin. B. vond slachtoffer Regie van den Hoogen (37) die bewuste 10e april 2000 met een doorgesneden keel in de hal van hun gezamenlijke woning in de Rosmalense wijk Hintham. De man heeft betrokkenheid bij haar dood altijd ontkend. Zowel de rechtbank als het hof in Den Bosch veroordeelde hem echter voor doodslag en legde tbs op. De Hoge Raad bepaalde in 2020 dat de zaak opnieuw moest worden gedaan. Nieuw onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) wees uit dat zelfmoord een waarschijnlijker scenario was dan moord of doodslag.

Eerder bood het Openbaar Ministerie excuses aan voor het leed dat B. is aangedaan. Het OM gaat in gesprek met B. en zijn advocaat om „persoonlijk excuses aan te bieden” en om in gesprek te gaan over een schadevergoeding.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer