BinnenlandAbortus

„Koningshuis, kom op voor het ongeboren leven”

Koningin Máxima heeft tijdens haar bezoek aan Texas een „heel goede discussie” gehad over abortus. Stichting Schreeuw om Leven vindt het teleurstellend dat ze zich niet uitspreekt als een schild voor kwetsbaar leven.

Redactie binnenland
12 September 2022 11:41
Koningin Máxima houdt een toespraak tijdens een receptie in het Museum of Fine Arts. beeld ANP, Bart Maat
Koningin Máxima houdt een toespraak tijdens een receptie in het Museum of Fine Arts. beeld ANP, Bart Maat

Koningin Máxima sprak samen met minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) haar steun uit voor keuzevrijheid tegenover de conservatieve gouverneur Greg Abbott. „Daar staan wij helemaal achter.”

Tegen Texaanse vrouwen zei Máxima hetzelfde als wat zij tegen andere vrouwen zou zeggen: „vrouwen moeten hun kansen pakken”, en hebben hun recht op keuzevrijheid. De koningin spreekt zich vaker uit voor (financiële) zelfbeschikking van vrouwen.

Schreinemacher zei eerder al dat ze haar zorgen heeft geuit richting Abbott over de zeer strenge abortuswetgeving in Texas. Nadat het Amerikaanse Hooggerechtshof een streep zette door het landelijke recht op abortus, heeft Texas de wetgeving sterk aangescherpt. Vrouwen die na zes weken zwangerschap nog een abortus ondergaan riskeren een hoge boete of lange gevangenisstraf.

Schreeuw om Leven roept het koningshuis in een reactie op om op te komen voor het ongeboren leven. De stichting schrijft: „Onze koningin geniet koninklijke onschendbaarheid, maar dat neemt niet weg dat er bij de boodschap van koningin Máxima kritische kanttekeningen zijn te plaatsen.”

Arthur Alderliesten, directeur van Schreeuw om Leven: „In de staat Texas is abortus sinds vorig jaar dankzij restrictievere wetgeving vanaf zes wegen zwangerschap verboden. Het is ongepast dat de koningin vervolgens op het aambeeld van de vrouwenrechten gaat slaan. Heeft zij erkend dat de waarde van het ongeboren er ook toe doet?”

Schild voor kwetsbaren

Nederland kent volgens Alderliesten wetgeving waarin het zowel gaat over de waarde van de autonomie van de vrouw als de waarde van het ongeboren leven. „Als koningin Máxima het alleen heeft over de keuzevrijheid van de vrouw heeft ze een eenzijdig verhaal en vertegenwoordigt ze een deel van de Nederlandse samenleving niet.”

Ze spreekt daarmee volgens de directeur van Schreeuw om Leven niet „in de geest” van de Nederlandse wetgeving. Alderliesten: „Van een staatshoofd mag je verwachten dat ze er alles aan doet om te bevorderen dat overheden functioneren als beschermend schild voor kwetsbaren. Dat geldt ook –of misschien wel juist– het ongeboren leven. Dat heeft ze, zo blijkt uit de berichtgevingen, niet gedaan en dat stelt diep teleur.”

Gouverneur Abbott zou, volgens Schreeuw om Leven, daarentegen gezegd hebben: „We hechten veel belang aan de veiligheid en gezondheid van de moeder, maar ook aan de veiligheid en gezondheid van de baby.”

Schreeuw om Leven heeft in een brief aangeboden de koningin bij te praten over hoe een –in het algemeen bijzonder koningsgezind– deel van Nederland kijkt naar abortus. De stichting dringt er bij het koningshuis op aan om op te komen voor het ongeboren leven.

In een persbericht over de ontmoeting zweeg Abbott zelf over het onderwerp. Hij benadrukte vooral de economische kansen die het gesprek had geboden.

Op de laatste dag van het vierdaagse bezoek bezocht Máxima onder meer een watermanagementproject dat overstromingen in de stad Houston moet voorkomen. Nederlandse bedrijven kunnen daarbij helpen. Ook bezocht ze een kinderkankerafdeling en een receptie in het Museum of Fine Arts. Eerder vorige week bezocht de koningin al de staat Californië.

Meer over
Abortus

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer