VN-baas Guterres geschokt door gevolgen natuurgeweld Pakistan
VN-baas António Guterres is geschokt door wat hij in het door zware overstromingen getroffen Pakistan heeft aangetroffen. Na een rondvlucht boven een rampgebied sprak hij van een „klimatologische slachting” op ongekende schaal.
Guterres zei op een persconferentie in Karachi dat hij veel rampen heeft gezien, maar „ik heb eenvoudigweg geen woorden om te beschrijven wat ik vandaag heb gezien”. Samen met de Pakistaanse premier Shehbaz Sharif vloog hij over de zwaar getroffen provincies Sindh en Baloechistan. Op een video van de vlucht is te horen dat de secretaris-generaal van de Verenigde Naties de verwoestingen „onvoorstelbaar” noemt.
Guterres zei ook dat de hulp die de VN bieden in Pakistan niet meer is dan „een druppel in de oceaan”. Volgens premier Sharif heeft het land meer dan 30 miljard euro nodig om de schade te herstellen. Guterres riep de internationale gemeenschap op om Pakistan financieel te helpen, zodat het in de toekomst een nieuwe ramp kan voorkomen. Het land is volgens Guterres een van de vijftien gebieden op de wereld die het hardst getroffen worden door klimaatverandering.
Guterres pleitte er ook voor om de schulden van landen als Pakistan deels kwijt te schelden. Schuldeisers moeten er volgens hem mee instemmen dat in plaats van aflossingen te doen, deze landen het geld investeren in binnenlandse klimaatprojecten. „Het is een kwestie van rechtvaardigheid”, zei hij. „Pakistan betaalt de prijs voor iets dat gecreëerd is door anderen.”
In Pakistan is sinds juni twee keer zoveel regen gevallen als gebruikelijk. Daardoor staat een gebied ter grootte van het Verenigd Koninkrijk onder water. Zo’n 33 miljoen mensen zijn getroffen door de overstromingen. Ook zijn er bijna 1400 doden te betreuren, onder wie meer dan 450 kinderen.
Pakistan krijgt jaarlijks tijdens het moessonseizoen te maken met zware, vaak verwoestende regens. De neerslag is cruciaal voor de landbouw en de watervoorziening. Maar stortbuien zo hevig als dit jaar zijn al tientallen jaren niet meer voorgekomen.