Ongemak door staking op spoor
De staking op het spoor leidde vrijdag tot onvrede en ongemakken bij reizigers. Onder het personeel lijkt de actiebereidheid groot.
Vakbonden FNV, CNV en VVMC hielden vrijdag regionale stakingen in het westen en noordwesten van het land. De NS legde daarop het treinverkeer uit voorzorg in heel Nederland stil. Alleen tussen Utrecht en Schiphol reden nog treinen. De werkonderbreking bezorgde onder anderen internationale reizigers hoofdbrekens. Op Schiphol kregen de nog werkende NS-medewerkers veel vragen over opties om Nederland door te reizen. Taxichauffeurs deden intussen goede zaken.
Groningen
De 33-jarige Lorena uit Buenos Aires zegt dat ze naar Groningen moet, om haar vriend te bezoeken. Ze heeft geen idee hoe ze daar moet komen nu er geen treinen rijden. „Misschien met de taxi, maar ik weet niet hoeveel dat kost”, zegt de Argentijnse. Iets verderop laat een medewerker in NS-uniform twee jonge backpackers weten dat hun enige optie om op hun bestemming te komen de taxi is. „Dat zal zo’n 400 of 500 euro kosten.”
Meer geluk heeft een echtpaar uit Californië dat naar Amsterdam moet. Zij hebben de mogelijkheid om de bus te pakken en daar verder te reizen met de tram. „We zijn vakbondsmensen, dus we steunen dit.”
Ook Hamza, een jonge vastgoedadviseur uit Istanbul, kreeg het voor de kiezen. Hij wilde naar Hamburg. Op een ov-site had hij gezien dat zijn trein naar Duitsland nog zou gaan, maar op het station kreeg hij te horen dat die reis toch niet doorging. „Ik kwam gisteren aan in Amsterdam, ik wist helemaal niets van de stakingen.” Internationale bussen waren bijna allemaal volgeboekt. „Misschien moet ik maar met het vliegtuig.”
Rover
Het draagvlak onder reizigers voor de stakingen kalft af, zei directeur Freek Bos van reizigersvereniging Rover vrijdag. Mensen vinden staken een goed recht, zegt Bos. „Maar sommigen hebben geen alternatief en moeten wel een noodzakelijke reis maken”, aldus de directeur. Hij is meer voorstander van publieksvriendelijke acties. Een idee is volgens hem bijvoorbeeld om een keer per uur sprinters te laten rijden. „Dan kunnen mensen nog wel op hun bestemming komen.”
De stakingsbereidheid onder personeel bij de NS is „onveranderd hoog”, stelde VVMC-bestuurder Wim Eilert vrijdag. Overleg tussen de bonden leidde donderdag niet tot een doorbraak. „Zaterdag gaan we verder praten. Kijken of we dan meters kunnen maken”, aldus de bestuurder.
De bonden eisen dat salarissen meebewegen met de inflatie. Ook willen ze dat het ov-bedrijf iets doet aan de werkdruk. Volgende week dinsdag en donderdag staan er ook stakingen op het programma in grote delen van Nederland.