Economie

EU-landen raken het niet eens over prijsplafond gas

De EU-landen zijn het ook op een ingelast overleg van hun energieministers niet eens geworden over een prijsplafond voor energie. Sommige landen zien niets in een limiet op de prijs voor alleen Russisch gas, die bijvoorbeeld Nederland voorstaat. Nederland en andere landen willen dan weer geen breder prijsplafond voor al het gas dat de EU invoert.

ANP
9 September 2022 15:48Gewijzigd op 9 September 2022 16:52

Over het afromen van de grote winsten die energiebedrijven boeken is wel grote overeenstemming. Voor producenten van duurzame energie bijvoorbeeld, die geen hogere kosten maken dan voorheen maar wel meeliften op de hoge prijs van stroom uit gas. Om echter te voorkomen dat duurzame energiebedrijven wordt ontmoedigd, moeten fossiele producenten ook een „solidariteitsbijdrage” gaan betalen. Ook over grotere besparingen op energie bleken de lidstaten het in grote lijnen eens, zegt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw).

De EU-energieministers, met namens Nederland dus Vijlbrief, waren bijeengeroepen nu steeds meer burgers en bedrijven de energierekening niet langer kunnen betalen. De Europese Commissie heeft meegeluisterd en werkt nu binnen enkele dagen plannen uit, ook een voorstel voor een prijsplafond. Daarna komen de ministers naar verwachting nog deze maand weer naar Brussel om daarover te beslissen.

Nederland vreest dat het algemeen begrenzen van de gasprijs ertoe leidt dat producenten Europa inruilen voor andere klanten. Ook zouden burgers en bedrijven niet langer worden aangemoedigd om energie te besparen. Toch sluit Vijlbrief niet uit dat het uiteindelijk van zo’n prijsplafond komt. Als de commissie de bezwaren van Nederland en zijn medestanders tegemoet weet te komen „zijn we daar altijd voor”.

Vijlbrief ziet de opvattingen over een prijsplafond rap schuiven, ook bij Nederland. „De wereld is aan het veranderen. Wij zien ook natuurlijk de prijzen.”

Een enkel EU-land kan de uiteindelijke plannen ook niet tegenhouden. Daardoor zouden de voorstanders van een prijslimiet voor alleen Russisch gas ook hun zin kunnen doordrukken, beaamt Vijlbrief. Maar daar is hij beducht voor. „Het is gevaarlijk om hier een minderheid de wil op te leggen.” Landen als Hongarije en Slowakije, die erg afhankelijk zijn van Russisch gas, verzetten zich fel tegen zo’n maatregel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer