Zo reageren orthodox-christelijke Britten in Nederland op overlijden Elizabeth
Het overlijden van koningin Elizabeth raakt ook in Nederland woonachtige Britten met een reformatorische achtergrond. Drie reacties.
Alexander C. Thomson (43) uit Dordrecht, verhuisde medio 2009 naar Nederland: „Ik ben zeker bedroefd om het overlijden van koningin Elizabeth. Ze heeft een keer tegen een predikant van de Free Presbyterian Church of Scotland gezegd dat zij en haar moeder de enige christenen waren in het Britse koningshuis. Elizabeth zei met regelmaat in haar kersttoespraken dat ze een dienaar van Christus was. In wat ze zei over haar gebedsleven gaf ze er blijk van dat ze een overblijfsel was van een christelijk geloof dat in publieke zin niet meer bestaat. Haar leven was gebaseerd op plichtsbesef.
Elizabeth was in haar geloofsleven diep gestempeld door haar vader, George VI. Hij riep tijdens de oorlog drie keer een nationale gebedsdag uit en woonde in cognito diensten bij van de Vergadering van Gelovigen, in een gebedszaal in Londen. Elizabeth was de belichaming van de grondwettelijke taak van de vorst om het protestantse geloof uit te dragen en te beschermen.
Met Charles hebben we een overspeler en globalist als nieuwe koning gekregen. Anders dan zijn moeder heeft hij bepaald geen liefde voor het christendom en ook niet voor het Britse volk. Charles zei eens in een interview, dat mocht hij koning worden, hij geen verdediger van het christelijke geloof zou zijn, maar verdediger van alle geloven.”
Vastberaden
De Engelse Janet Clements-Barker uit Oud-Alblas is best geschrokken van het overlijden van koningin Elizabeth. Clements-Barker kwam in 1976 naar Nederland. „De Queen is in Engeland van iedereen. Ik vond haar een heel stabiel persoon. Zij heeft de eed afgelegd en daaraan vastgehouden. Vastberaden probeerde ze haar land te dienen. Ze zat niet voor zichzelf op de troon.
Tijdens speeches met Kerst vertelde Elizabeth dat de Heere haar had geholpen. Ze ging naar de kerk. Ik vond het jammer dat ze op zondag bezig was met haar paarden, haar hobby. Ik merkte wel dat iemand als Angela Merkel, de vroegere bondskanselier van Duitsland, veel meer voor haar geloof uitkwam dan Elizabeth.”
Vlag halfstok
William Banfield (62) uit het Gelderse Scherpenzeel: „Ik hang de Britse vlag halfstok. Het overlijden van koningin Elizabeth is het einde van een tijdperk. Ze heeft een respectabele leeftijd bereikt. We zagen haar overlijden donderdag min of meer aankomen, toch is het snel gegaan.
Elizabeth was een ankerpunt in de maatschappij. Ik heb altijd respect voor haar gehad. Vanwege haar bedachtzaamheid, ze was niet iemand die polariseerde. Ze zal vast wat hebben gevonden van bijvoorbeeld de crisis rond voormalig premier Boris Johnson, maar uitte zich daar in het openbaar niet over. Toen Elizabeth in 1977 25 jaar op de troon zat, ben ik met onder meer mijn vader nog naar Londen gereisd. Toen zag ik haar in de menigte langs komen.”