Binnenland

Nederlands dodental loopt op

Het aantal Nederlanders dat is omgekomen in de vloedgolven die het zuidoosten van Azië in het kerstweekeinde overspoelden, loopt op. Voor zover bekend zijn inmiddels vier lichamen geborgen en geïdentificeerd.

ANP
28 December 2004 19:43Gewijzigd op 14 November 2020 02:03

Dinsdagochtend meldde een medewerkster van de Nederlandse ambassade in Bangkok de vondst van een Nederlandse vrouw en meisje op het Thaise eiland Phuket. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde dat en meldde daarnaast de dood van een Nederlander op Sri Lanka. Later op de dag werd bekend dat ook een 3–jarig Nederlands meisje uit Hongkong op een eiland aan de Thaise kust is omgekomen. Het ministerie laat zich daar echter niet over uit.

Volgens de ANWB raakten ten minste zestig Nederlanders door het natuurgeweld gewond. Het aantal vermisten is nog onduidelijk, maar waarschijnlijk gaat het om enkele tientallen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stuurt een team van 29 identificatiespecialisten naar Zuidoost–Azië om ter plekke te helpen met de identificatie van de geborgen lichamen. Woensdag vertrekken drie medewerkers van een hulpteam van de ANWB vanuit Bangkok naar Phuket. Zij zullen in de ziekenhuizen nagaan, welke gewonden naar Nederland kunnen worden vervoerd.

Bij het Calamiteitenfonds hebben zich tot en met dinsdag circa 1300 Nederlandse toeristen gemeld die zijn gedupeerd door de vloedgolven als gevolg van de zeebeving bij Sumatra. Maandag werd nog gerekend op 1650 reizigers die aanspraak zouden maken op een schadevergoeding uit het fonds.

Dinsdagochtend vroeg kwamen de eerste Nederlandse reizigers uit het rampgebied terug op Schiphol. Voor de vaak erg geëmotioneerde toeristen was op de luchthaven een speciale ruimte ingericht, waar ze in alle rust met hun familie werden herenigd.

De belangstelling voor het storten van geld op gironummer 555 is groot. Hoeveel geld inmiddels is gestort, is volgens de Samenwerkende Hulporganisaties nog niet te zeggen. Naast het bekende gironummer 555 komen in het hele land steeds meer kleinere hulpinitiatieven van de grond. Zo zamelen muziekzenders TMF en The Box woensdag geld in via sms–acties.

De vrees voor het uitbreken van epidemieën in het rampgebied stijgt met de dag. Internist D. Overbosch, directeur van de Travel Clinic van het Rotterdamse Havenziekenhuis, noemt de kans dat ziekten als cholera en tyfus binnen enkele dagen veel slachtoffers maken „levensgroot".

Meer over
Actueel
Zeebeving

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer