Binnenlandabortus
Prolifebeweging reageert met afschuw op proabortusvideo

In een videoclip van het Rotterdamse rockduo Vulva is te zien op welke manieren een baby om het leven gebracht kan worden. Prolife-leiders Arthur Alderliesten en Kees van Helden zijn hevig geschokt door de beelden. De CU en SGP gaan Kamervragen stellen.

Videofragment uit ”Kill the Baby”. Een pop wordt overgoten met benzine en daarna in brand gestoken. beeld YouTube
Videofragment uit ”Kill the Baby”. Een pop wordt overgoten met benzine en daarna in brand gestoken. beeld YouTube

De video, met de veelzeggende naam ”Kill the baby”, toont beelden van twee vrouwen die een plastic pop die lijkt op een baby ‘ombrengen’. Ze laten een hond erop los, gooien de pop uit het raam, overgieten haar met benzine en steken haar daarna in brand. Alsof dat niet genoeg is, beschieten ze de pop en zetten ze die op een elektrische stoel. Op de achtergrond klinkt drummuziek gemengd met geschreeuw.

De clip is onderdeel van het debuutalbum ”Woe to the wicked” (”Wee de goddelozen”) van de Rotterdamse punkmusici Kim Hoorweg en Nadya van Osnabrugge. De vrouwen presenteerden de video afgelopen zaterdag voor het eerst tijdens een zogenaamde release party in de Arminiuskerk in Rotterdam.

18563272.JPG
Videofragment uit ”Kill the Baby”. Een pop wordt overgoten met benzine en daarna in brand gestoken. beeld YouTube

„We steken de draak met hoe Schreeuw om Leven en andere prolifeorganisaties, zoals ze zichzelf noemen, praten over abortus. Alsof het moord is op een baby”, verklaart punkmusicus Hoorweg op vice.com, de Nederlandse website van het Canadees-Amerikaanse mediabedrijf Vice Media. Het ongeboren leven is volgens de zangeres „eigenlijk nog niks.”

Op een foto op de website staat het duo –gekleed in een trouwjurk en met zwartgeverfde lippen en tatoeages– voor een gezangenbord in de Rotterdamse kerk. Een tweede foto toont de hoes van het nummer ”Kill the Baby”, met daarop een zwartwitbeeld van de echo die Hoorweg in 2017 liet maken, vlak voordat ze een abortus onderging. Op de echo zijn de contouren van een kindje te zien.

Abortustoer

Deze week zijn Hoorweg en Van Osnabrugge op „abortustoer” met op donderdag-, vrijdag- en zondagavond uitvoeringen in respectievelijk Utrecht, Amsterdam en Nijmegen. Het duo treedt op onder de naam Vulva, een term die anatomen gebruiken voor het beschrijven van de uitwendige vrouwelijke geslachtsdelen. Op Instagram noemen ze zich vulva.666.

18563273.JPG
Arthur Alderliesten. beeld RD, Anton Dommerholt

Arthur Alderliesten, sinds oktober vorig jaar directeur van Schreeuw om Leven, heeft geen goed woord over voor de videoclip van Vulva. „Dit is echt misselijkmakend en weerzinwekkend. De muziekstijl heet doom metal. Dit genre is bedoeld om een sfeer op te wekken van duisternis, wanhoop, leegte en verdoemenis. Dat voel je ook.”

Wat Alderliesten in het bijzonder raakt, is een scène uit de video waarbij een pop uit de kinderwagen wordt getrokken om gedood te worden. „Dit is zo haaks op hoe God het bedoeld heeft. Het leven is er om te koesteren en te beschermen. Nu wordt het tegenovergestelde gepropageerd. Ze zeggen er ook bij dat abortus een feestje moet zijn. In die zin is het een gewelddadig filmpje.”

De directeur van Schreeuw om Leven heeft onder de videoclip op YouTube gemeld dat het gaat om „gewelddadige of weerzinwekkende content.” Bij Spotify, waar de muziek eveneens te beluisteren is, heeft hij aangegeven dat het gevaarlijke content betreft, die „ernstig fysiek letsel aan een persoon of groep verheerlijkt.” Alderliesten hoopt dat veel mensen zijn voorbeeld volgen.

Duivels

18563274.JPG
Kees van Helden. beeld Henk Visscher

Kees van Helden, voormalig directeur van Schreeuw om Leven en sinds juli werkzaam bij prolifeorganisatie Kies Leven, is zeer verontwaardigd over de beelden. „Het is duivels wat hier gebeurt. Dit filmpje is ongelooflijk grof en uitermate kwetsend en pijnlijk voor iedere vrouw die ooit een kindje heeft moeten verliezen.”

Op 3voor12, een platform voor popmuziek van de Nederlandse publieke omroep VPRO, is een deel van het debuutalbum ”Woe to the wicked” te beluisteren, inclusief het nummer ”Kill the Baby”. Mensen die het volledige album willen beluisteren, verwijst de website door naar Spotify.

Van Helden windt zich erover op dat de VPRO, een omroep die wordt gefinancierd door de overheid, het filmpje en de tour van Vulva „promoot.” „Dat doen ze met ons belastinggeld.” Een reactie van de VPRO op vragen van het Reformatorisch Dagblad hierover blijft vooralsnog uit.

Op de bijeenkomst in de Arminiuskerk afgelopen zaterdag was een vrijwilliger van Ava aanwezig, een organisatie die in april is opgericht en opkomt voor het recht op abortuszorg en anticonceptie. Voorzitter van Ava is Eva de Goeij, een activist die een grote rol speelde bij het afschaffen van de verplichte bedenktijd bij abortus.

De vrijwilliger vertelde zaterdag over de situatie rond abortus in Nederland en ‘waarschuwde’ voor nieuw conservatisme onder jonge mensen. Onderzoekers van de Universiteit van Tilburg concludeerden in 2019 dat Nederlandse twintigers en dertigers behoudender over zaken als abortus en euthanasie denken dan de generaties voor hen. Ook wees de vrijwilliger op de invloed van christelijke lobby’s en de aanwezigheid van anti-abortusdemonstranten bij abortusklinieken, zo meldt vice.com.

Moordenaar

Van Helden vindt het schandalig dat iemand van stichting Ava aanwezig was bij de bijeenkomst zaterdag. „Ava-voorzitter Eva de Goeij maakte in 2021 een enorme commotie omdat ze uitgescholden zou zijn voor moordenaar, toen ze op weg was naar een kliniek voor een nacontrole van haar eerder uitgevoerde abortus. Dat vindt ze blijkbaar heel erg. Nu werkt ze mee aan een programma waarin te zien is dat een ‘kind’ in brand wordt gestoken.” De Goeij was ondanks herhaalde pogingen niet bereikbaar voor commentaar.

Donderdag is een groep wakers van stichting Kies Leven naar Utrecht geweest om te bidden voor de bezoekers van een uitvoering van Vulva. Dat verliep niet zonder slag of stoot, zegt Van Helden. Toen de wakers wilden bidden, werden ze bekogeld met tomaten, appels en een steen. Ook kwamen er twee vrouwen op hen af, die riepen dat ze „in de hel mogen branden” en dat abortus „lekker” is.

18563271.JPG
Videofragment uit ”Kill the Baby”. Een pop wordt overgoten met benzine en daarna in brand gestoken. beeld YouTube

Weerzinwekkend

De ChristenUnie en de SGP gaan Kamervragen stellen over de video, zegt SGP-Kamerlid Chris Stoffer desgevraagd. Stoffer hoopt met vragen over de video te bereiken dat het kabinet gaat uitspreken dat dergelijke „weerzinwekkende” beelden ongewenst zijn en alle morele grenzen overschrijden. „Dat zou een goede eerste stap zijn.”

Als vervolgstap hoopt hij het kabinet zover te krijgen dat het gaat werken aan het verminderen van het aantal abortussen. Voor dat streven is volgens de SGP-politicus ook draagvlak buiten de christelijke partijen.

Het SGP-Kamerlid verwacht niet dat het presenteren van “Kill the Baby” strafbaar is, omdat dat vermoedelijk valt onder de vrijheid van meningsuiting.

Van Helden vindt dat de video aanzet tot het plegen van geweld. In dat geval zou het wel strafbaar kunnen zijn. Alderliesten betwijfelt of je dit een oproep tot geweld kunt noemen. „Indirect misschien wel.”

Draagvlak

Stoffer, Alderliesten en Van Helden kunnen zich overigens niet voorstellen dat er onder voorstanders van abortus veel draagvlak is voor video’s waarbij kindjes om het leven worden gebracht. Alderliesten: „Bij de Wet afbreking zwangerschap gaat het om de verhouding tussen de autonomie van de vrouw en de beschermwaardigheid van het kind. Bij ”Kill the Baby” is die balans volslagen weg.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Abortus

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer