Achterstand ziekenhuiszorg niet ingehaald
Het is de ziekenhuizen in de afgelopen zomer nauwelijks gelukt om de door corona uitgestelde zorg in te halen.
Dat meldde de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dinsdag. Er wachten nu net zo veel mensen extra op zorg als in juni. Gezien de sterk afgenomen coronazorg had de autoriteit een grotere inhaalslag verwacht.
De lengte van de gemiddelde wachttijden blijft stabiel hoog en hoger dan de zogehetenTreeknorm van vier weken, aldus de NZa. Volgens de organisatie zijn er geen tekenen te zien die wijzen op een daling in de wachttijd. Wel ziet de organisatie regionale verschillen in wachttijden.
Ook tijdens eerdere periodes met minder coronapatiënten liepen ziekenhuizen niet in op de wachtlijst van uitgestelde zorg. „We herhalen de oproep aan zorgaanbieders, zorgverzekeraars en zorgprofessionals om intensiever te gaan samenwerken om deze achterstanden weg te werken”, aldus een woordvoerder van de organisatie. Er zijn wel verschillen in wachttijden tussen regio’s. De NZa denkt dat door een betere samenwerking de capaciteit beter benut kan worden.
Gezondheidsschade
Ziekenhuizen hebben de planbare zorg de afgelopen weken ook iets afgeschaald: 41 procent levert deze zorg weer als normaal, maar in juni was dit nog 52 procent.
Er zijn nu nog vier ziekenhuizen die niet de zorg kunnen geven die binnen zes weken moet worden verleend om verdere gezondheidsschade te voorkomen.
Het gemiddelde ziekteverzuim in de zorg lag in juli nog altijd hoger dan voor de coronacrisis. Nu loopt het verzuim in de verschillende sectoren uiteen van 6,7 tot 9,1 procent. In 2019 lag het in dezelfde periode tussen de 4,6 en 6,3 procent. Het verzuim stijgt nog altijd door. Vooral het aantal mensen die kortstondig niet kunnen werken, neemt toe, merkt de Nederlandse Zorgautoriteit.
Jongeren
De wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) zijn al geruime tijd te lang en laten nu weer een lichte stijging zien, ziet de autoriteit. Het aantal verwijzingen naar de ggz ligt al langer op een hoger niveau dan gebruikelijk.
Met name jongeren worden vaker doorverwezen naar de geestelijke gezondheidszorg. De verwijzingen voor volwassenen en ouderen lijken richting het niveau van voor de coronacrisis te zakken, aldus de NZa. De autoriteit schrijft de daling toe aan de zomervakantie.