Vergunning voor ‘asielhotel’ kan jarenlang worden aangevochten
Tegen het kabinetsbesluit om de bestemming van het hotel in Albergen (gemeente Tubbergen) te wijzigen zodat er een asielzoekerscentrum (azc) kan komen, staat ‘gewoon’ bezwaar en beroep open. Als het besluit definitief is genomen, kan bij de voorzieningenrechter om schorsing van het besluit worden gevraagd. Als de rechter het besluit schorst, mag het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) het hotel nog niet gaan verbouwen. Dat zegt jurist Jan Reinier van Angeren tegen het ANP.
Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) en minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) willen het COA een zogeheten omgevingsvergunning verlenen, waarmee het hotel kan worden omgebouwd tot een asielzoekerscentrum. Daarmee wordt de gemeente gepasseerd. De bewindslieden beroepen zich op artikel 3.2 van het Besluit omgevingsrecht. „Belanghebbenden kunnen tegen het besluit bezwaar, beroep en hoger beroep aantekenen”, verduidelijkt Van Angeren.
Als het COA een omgevingsvergunning heeft aangevraagd, neemt de minister eerst een concept-besluit. Hij kan er dan voor kiezen om belanghebbenden meteen te laten reageren als zij bezwaren hebben. Daarna neemt De Jonge een definitief besluit. Als het COA van hem groen licht krijgt, kan het meteen aan de slag.
Althans, dat zoú kunnen, want „binnen zes weken kunnen belanghebbenden tegen het besluit bezwaar aantekenen”, zegt jurist Van Angeren. Daarna kan beroep bij de bestuursrechter worden aangetekend. Omdat er „onomkeerbare gevolgen” aan de werkzaamheden van het COA zitten, kan tegelijkertijd bij de bestuursrechter - via een voorlopige voorziening - om schorsing van het besluit worden gevraagd. Het COA mag niet op het terrein aan de slag als de voorzieningenrechter het besluit heeft geschorst.
Als de bestuursrechter tot schorsing besluit, kan hij zelf beslissen voor hoe lang deze geldt. „Het kan bijvoorbeeld om een periode van zes weken gaan na het besluit op bezwaar, maar het kan ook een termijn zijn die geldt tot het moment dat de rechter uitspraak in de beroepszaak heeft gedaan”, zegt Van Angeren. Tot slot staat hoger beroep open, bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De hele procedure kan zo’n twee tot drie jaar in beslag nemen, zegt de jurist.
Medio augustus maakte Van der Burg mede namens De Jonge bekend de bestemming van het hotel, buiten de gemeente om, aan te passen. Het kabinet is druk bezig om meer opvangplekken te creëren en vraagt daarbij al maanden om hulp van gemeenten.
De omwonenden van het hotel, de inwoners van Tubbergen en het college van de gemeente reageerden woedend. Op een ingelaste gemeenteraadsvergadering, vorige week, werd afgesproken dat Van der Burg en het college met elkaar verder zouden spreken. Dat gebeurt woensdag.