Binnenland

Oud-burgemeester Loppersum: lang niet gehoord in Groningendossier

Albert Rodenboog, de voormalig burgemeester van het door aardbevingen zwaar getroffen dorp Loppersum, heeft zich lange tijd onbegrepen gevoeld toen hij misstanden aan de orde stelde in het Groningse gasdossier. Hij noemt het „schandalig, echt schandalig” dat de productie in 2013 is opgeschroefd, na een zware aardbeving in het nabijgelegen Huizinge in 2012.

ANP
29 August 2022 11:50

De parlementaire enquêtecommissie onderzoekt in deze tweede week van openbare verhoren de aardbeving onder Huizinge. Deze beving, de zwaarste die ooit is gemeten in Groningen, wordt gezien als een keerpunt in de discussie over de aardgaswinning in de provincie. Rodenboog (CDA) was burgemeester van Loppersum ten tijde van deze beving en is als eerste aan de beurt om te worden verhoord.

Toen Rodenburg in 2003 begon als burgemeester, was er zelfs in zijn eigen gemeente weinig oog voor de problemen rond de aardbevingen die veroorzaakt leken door de gaswinning. Hij memoreert dat het college begon te lachen toen hij vroeg wie verantwoordelijk was voor het dossier. Ook bij burgers en andere politici waren weinigen bezig met dit onderwerp.

In de loop der jaren kwam daar in elk geval in Loppersum verandering in, toen aardbevingen en de daardoor veroorzaakte schade voor steeds meer onrust zorgden. Maar pas vanaf de aardbeving in Huizinge ging het onderwerp volgens hem ook buiten Loppersum leven.

In 2013 kreeg zijn gemeente te maken met een hele reeks aardbevingen en werd de onrust onder de bevolking steeds groter. Pas in januari van het volgende jaar kwam de oud-burgemeester erachter dat de gasproductie in 2013 juist was opgeschroefd. Hij spreekt er schande van „als je op zo’n manier geschoffeerd wordt. Dat er al zo veel schade is en je er nog een schepje bovenop doet.”

Ook nu voelt hij weinig steun voor de Groningers als vanwege de oorlog in Oekraïne wordt geopperd dat de productie van het Groningenveld misschien omhoog kan. „Mensen zien dan niet dat er in Groningen een groot probleem is met gezinnen die in onveilige huizen zitten. Wat moeten die mensen dan? Dat kan toch niet?”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer