Paar honderd demonstranten bij ‘asielhotel’ Albergen
Bij het hotel in Albergen in de Overijsselse gemeente Tubbergen, dat is aangekocht door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers COA, waren donderdagavond opnieuw veel demonstranten op de been. Het gaat om enkele honderden bewoners die aanwezig zijn voor een plaatselijk protest tegen de komst van asielzoekers.
Er zijn minder jongeren aanwezig dan op dinsdag- en woensdagavond, toen spontane tegenacties werden gehouden. Een op sociale media veelal bekritiseerd spandoek met de tekst ‘Houd Albergen schoon’ is inmiddels weggehaald. Daarvoor in de plaats zijn vier nieuwe spandoeken opgehangen met teksten als „Hier is geen plek voor AOW’ers, dit kabinet geeft voorkeur aan azc’ers” en „Een knus dorpje met 3000 buren, daar kan je geen 300 azc’ers heen sturen”.
Later op de avond brachten twee jongens een bord met de tekst „Met 300 azc’ers van kleur binnenkort in Albergen verkrachting, beroving en terreur!”. Omstanders grepen daarop direct in. Volgens een van de omstanders is dat niet de boodschap die de inwoners van Albergen willen overbrengen. „We zijn tegen de komst van een asielzoekerscentrum van deze grootte, maar zeker niet tegen buitenlanders. De jongens die dit bord kwamen brengen hebben we dan ook meteen aangesproken.” Het bord stond enkele seconden in het zicht, maar is daarna direct verwijderd.
Ook staat er voor het hotel een grote oplegger. JA21-leider Joost Eerdmans sprak vanaf hier de inwoners van Albergen toe. Hij gaf aan te snappen dat de komst van asielzoekers naar het hotel als een „donderslag is ingeslagen”. Volgens hem zijn er Tweede Kamerleden „van links naar rechts” die vinden dat Albergen „overdonderd” is door de verkoop van het hotel aan het COA. „Het gevoel voor verhouding, loyaliteit en onderling respect is weg”, aldus Eerdmans.
Kamerlid Pieter Omtzigt bezocht Albergen eveneens, maar deze bijeenkomst was besloten. Wel gaf hij eerder op Twitter aan dat hij Kamervragen stelt over de aankoop van het hotel. Na afloop van het gesprek met lokale bestuurders en buurtbewoners gaf Omtzigt aan dat er nog altijd veel onbegrip is in en rondom Albergen. Daarom is het volgens het Kamerlid „van het grootste belang” dat de regering het besluit, waarbij de lokale democratie „buitenspel” is gezet, komt toelichten in Albergen en Tubbergen. „Zowel bij de bestuurders als bij de omwonenden.”
Dinsdag werd bekend dat het kabinet de gemeente wil dwingen in het hotel asielzoekers op te vangen, maar daartegen is veel verzet. Zo ontstond dinsdagavond bij het pand al een spontane oploop. „Zo ga je niet met mensen om”, zei burgemeester Wilmien Haverkamp woensdag over het voornemen om de opvang „van hogerhand” op te leggen. Volgens staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) is de dwangmaatregel noodzakelijk, aangezien er meer plaats voor vluchtelingen nodig is in Nederland omdat het opvangcentrum in Ter Apel al een hele tijd volledig volloopt.
In Albergen kunnen volgens het COA driehonderd asielzoekers worden opgevangen. De bewoners vinden dat te veel. „De democratie heeft verloren als Nederland zich niet laat horen”, valt op een van de spandoeken te lezen. En: „Door wanbeleid raken wij ons gezellige dorpje kwijt.”