Op de vloer stampen is taboe bij recordpoging domino in Veenendaal
Ruim 700.000 dominostenen moeten vrijdag tegen de vlakte gaan. Maar één verkeerde beweging en ze vallen nu al. Daarom: rust, reinheid en regelmaat in sporthal De Vallei in Veenendaal.
Verspreid over de hele hal plaatsen zo’n dertig jongeren, veelal studenten, voorzichtig, geconcentreerd en met uiterste precisie steentje na steentje. Je durft haast geen adem te halen. Langzaam begint zich in de zaal een beeld te vormen van het thema van dit dominoproject: pretpark Domino Valley. Het hoofdontwerp is vervolgens weer verdeeld in drie subthema’s, vertelt woordvoerder Pim Vriens (26) uit Enschede. Doel is om het record van de Duitse amateurs te verpletteren. Die wisten in vier jaar geleden 596.000 stenen plat te leggen.
Ruim 700.000 dominostenen lijkt veel, maar in vergelijking met het absolute wereldrecord van Domino Day uit 2009 is het maar een schijntje. Professionele bouwers lieten toen 4.491.863 stuks omvallen. „Maar daar gaat ook veel meer geld in om”, verduidelijkt Vriens. Het grootste deel van de blokjes in Veenendaal is eigendom van de club of van de leden. „Zo heeft onze voorzitter er 102.963 meegebracht.” Een niet onbelangrijk deel, zo’n 200.000, zijn van hoofdsponsor fabrikant Don Domino uit België.
Poging
Een poging van het Nederlandse vriendenclubje Dutch Domino Team om de Duitse amateurcollega’s vorig jaar al te verslaan mislukte doordat er in coronatijd niet genoeg bouwers beschikbaar waren. „We hebben 35 leden, maar om mee te helpen bouwen hoef je geen lid te zijn. We kijken wel of je in het team past en geschikt bent.”
Want dat laatste is nog wel een punt. De deelnemers in de hal zijn voornamelijk gemotiveerde jongeren, studenten veelal, die twee vakantieweken opofferen om in teamverband dominosteentjes overeind te zetten. Terwijl leeftijdgenoten tijdens tropische dagen uitbundig in het water spartelen, zitten de bouwvrienden op hun achterwerk blokjes te plaatsen. Saai en eentonig, zo lijkt het.
Niets is minder waar, vertelt Pim Vriens enthousiast. „Het is vooral ook gezellig. Overdag wordt er in een ontspannen sfeer gebouwd. En ’s avonds drinken en kletsen we wat met elkaar. Twee weken lang zijn we hier te gast in de sporthal. Slapen doen we in de kleedkamers.”
Geschiktheid
Niet iedereen kan zich zomaar aanmelden als lid van de besloten dominoclub, de enige van Nederland. Nieuwelingen beginnen als bouwer en worden pas ingeschreven na een langere periode van bewezen geschiktheid. Dat is niet alleen fysieke en technische bekwaamheid –„want het is een zware klus om steeds vanuit dezelfde houding te werken”– maar ook karaktereigenschappen zijn belangrijk. „Je moet doorzettingsvermogen en een vaste hand hebben, kunnen werken in teamverband en je niet uit het veld laten slaan als er iets omvalt. Want als er een groot stuk plat gaat, en soms gebeurt dat, dan moet je gemotiveerd zijn om weer opnieuw te beginnen.”
En inderdaad… af en toe klinkt het geluid van vallende stenen met vervolgens een bijbehorende teleurgestelde kreet. Zelfbeheersing is dan belangrijk. Met op de vloer stampen van boosheid maak je op dit moment geen vrienden in sporthal De Vallei. Maar het kan ook mis gaan door een nieuwsgierig muisje, een oneffenheid in de vloer of een mus die naar binnenvliegt, zoals een paar dagen voor Domino Day 2005. Het vogeltje gooide 23.000 steentjes om. De man die het dier vervolgens met een luchtbuks neerschoot, tot grote woede van het Nederlandse volk, werd tot enkele jaren geleden nog met de dood bedreigd. Daarom blijven de deuren in de Veenendaalse sporthal hermetisch gesloten.