Bij Bunschoten-Spakenburg met sloep en al in de overtoom
Wie binnenkort op de Oostdijk in Bunschoten-Spakenburg voor gesloten slagbomen staat, kijkt zijn ogen uit. Er komt geen trein voorbij, maar een boot.
Zelfbedieningsovertoom, is de officiële naam van het liftsysteem dat mensen in hun sloep over de dijk zet. Van de Rengerswetering naar het Nijkerkernauw en andersom. Een primeur in Nederland, die wateradviseur Reinier Steensma samen met zijn zwager Binnert Halbertsma bedacht.
Hoe werkt de overtoom?
„Wie met zijn sloep komt aanvaren, drukt op een startknop. Vervolgens vaart hij in de ‘wieg’, waar de boot wordt vastgeklemd tussen rubberen kussens. De wieg zet zich in beweging, en terwijl de boot horizontaal blijft hangen, wordt hij de dijk opgetrokken. Daar gaan de slagbomen dicht voor de fietsers. De boot glijdt vervolgens aan de andere kant het water weer in en kan daar verder varen.”
Hoe kwam u op het idee van een overtoom?
„Het idee ontstond in Enkhuizen. Er ligt daar een dijk met aan beide zijden water. Toen heb ik de overtoom geopperd, een eeuwenoud systeem, maar in een nieuw jasje. In Enkhuizen durfden ze het nog niet aan, zo’n onbekend project.”
Waarom is het project uiteindelijk in Bunschoten-Spakenburg wél gerealiseerd?
„Er zou een sluis gebouwd worden in de gemeente, maar dat is ontzettend duur. In Bunschoten-Spakenburg hadden ze het lef om het met de goedkopere overtoom te proberen. Het duurde nog twee jaar om alle vergunningen rond te krijgen, maar daarna konden we gaan bouwen.”
Hoe nieuw is uw ontwerp?
„In Engeland, Frankrijk, België bestaan ook overtomen, maar daar varen boten in een bak water die over de dijk wordt gezet. Zo’n bak is ontzettend zwaar. Dat is prima op de rotsige dijken in die landen, maar hier is de ondergrond niet stevig genoeg. Vandaar de wieg. Uniek is verder dat onze overtoom door de inzittenden zelf te bedienen is.”
Voor wie is de overtoom bedoeld?
„Hij is er in de eerste plaats voor de inwoners van de Amersfoortse wijk Vathorst. Zij konden tot nu toe niet ver weg met hun boot. Met de overtoom gaat hun langgekoesterde wens in vervulling: ontsluiting van het Eemmeer.”
In de schijnwerpers: rubriek met opmerkelijk regionaal nieuws