Bijbelse boodschap voor Oekraïense vluchtelingen
Een Bijbelverhaal, liedjes en een kleurplaat of knutselwerkje. Elke dinsdagavond bezoeken Oekraïense kinderen in opvanglocatie Geldershof in Dirksland een Bijbelclub. Ook in andere plaatsen gaan activiteiten voor Oekraïense vluchtelingen in de zomerperiode volop door.
Voormalig verzorgingshuis Geldershof in Dirksland biedt sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne onderdak aan zo’n 180 vluchtelingen uit dat land. Enige tijd na aankomst van de ontheemden kreeg GOchurch, een pioniersplek die drie jaar geleden is ontstaan vanuit de hervormde gemeente in Dirksland, de vraag om iets voor de kinderen te organiseren, vertelt Hannah den Otter, getrouwd met pionier Tonn en moeder van vijf kinderen.
„Na een gesprekje met de locatiemanager ging ik vrijwilligers zoeken. Veel mensen reageerden meteen enthousiast. Ze komen uit allerlei kerken, variërend van de gereformeerde gemeente tot een evangelische gemeente”, zegt coördinator Den Otter. Inmiddels draait de club in Geldershof enkele maanden. Elke dinsdagavond komen er vijftien tot twintig kinderen in de leeftijd vanaf een jaar of vijf.
Met behulp van een powerpointpresentatie van Stichting Gave vertelt een vrijwilliger een Bijbelverhaal, zoals deze week over Daniël in de leeuwenkuil. „Een emeritus predikant in ons team zorgt voor een bijpassende kleurplaat, waar de Bijbeltekst in het Cyrillische schrift onder staat. Soms doen we na het Bijbelverhaal een spelletje of maken we een knutselwerkje.”
De taal vormde zeker in het begin een barrière, al was er een vrijwilliger die Russisch sprak, zegt Den Otter. Ze is blij dat ze na enige tijd in contact kwam met een Oekraïense vrouw die niet in de opvanglocatie woont. „Zij is overtuigd christen en heeft in haar eigen land ook een kinderclub geleid. Meestal vertelt zij nu het Bijbelverhaal en past ze dat toe op de situatie waar de kinderen in zitten. Met een groep vrijwilligers vullen we de avond verder in.”
Den Otter vindt het bijzonder om de vluchtelingenkinderen wekelijks een Bijbelse boodschap te kunnen meegeven. „De gezinnen zijn orthodox en gingen meestal maar een paar keer per jaar, zoals met Pasen, naar de kerk. Nu horen de kinderen elke week een Bijbelverhaal.”
De kinderclub is niet de enige activiteit voor de vluchtelingen in Dirksland. Verscheidene keren werd er een meet & eat georganiseerd, waarbij Oekraïense gezinnen bij Nederlanders op bezoek gingen. „Vluchtelingen uit Geldershof worden dan gekoppeld aan mensen uit de buurt, waar ze gaan eten. De communicatie gaat vaak via Google Translate, SayHi-translate of een beetje in het Engels.”
Bij de maandelijkse samenkomsten van GOchurch, die zich specifiek richt op asielzoekers en vluchtelingen op Goeree-Overflakkee, komen ook geregeld Oekraïners, vertelt Den Otter. „We bieden vertaling voor hen en zingen vaak een lied in hun taal. Ook is er twee keer een Oekraïense dienst gehouden in de hervormde kerk in Dirksland, die de mensen zelf invulden. Vooral de eerste keer, op de Oekraïense paasdatum, was die drukbezocht.”
Welkomtasjes in Drenthe
In de provincie Drenthe zet onder meer de Fruitfull Life Foundation (FLF) zich in voor Oekraïense vluchtelingen. De christelijke stichting, die in 2020 werd opgericht, heeft enkele projecten in het buitenland, gericht op het verbeteren van de leefomstandigheden van (plattelands)vrouwen. „Nadat de oorlog in Oekraïne uitbrak, zijn we een noodhulpactie gestart voor vrouwen en kinderen in onze directe omgeving”, zegt voorzitter Ira Stam uit Coevorden.
De stichting zamelde hulpgoederen, zoals kleding, knuffels en hygiëneproducten, in voor de Oekraïners die in opvanglocaties in Emmen, Hoogeveen en Coevorden terechtkwamen. „Ook vulden we welkomsttasjes met snoepjes, theezakjes, een knuffel voor de kinderen en andere spulletjes, plus een Bijbel in het Oekraïens of Russisch.”
De gemeente Coevorden telt op dit moment drie opvanglocaties, waaronder een gebouw van de protestantse gemeente in het dorp Sleen, waarin zo’n dertig vrouwen en kinderen verblijven. Vrijwilligers vanuit onder meer FLF bieden waar nodig praktische hulp, zoals vervoer naar het ziekenhuis. „Een van onze bestuursleden heeft onlangs ook als vrijwilliger geholpen bij een kinderkamp in Schoonebeek. Dit werd georganiseerd vanuit de gemeente Emmen voor Nederlandse en Oekraïense kinderen. Op het programma stonden onder meer spelactiviteiten en hutten bouwen.”
Op 20 augustus organiseert Fruitfull Life Foundation voor de bewoners van de drie locaties in Coevorden een high tea. „We bieden zelfgemaakte Nederlandse en Oekraïense hapjes aan. Ook laten we die middag een dvd zien over het leven van Jezus Christus naar het Lukasevangelie, in het Russisch en met Engelse ondertiteling, omdat we graag de liefde van God aan deze mensen bekend willen maken.”
Platenbijbels in Genemuiden
Alle Oekraïense kinderen die in Genemuiden verblijven, krijgen een platenbijbel van B. J. van Wijk, met illustraties van Albert Wessels, in hun eigen taal. Het betreft een initiatief van het schoolbestuur van de plaatselijke Eben-Haëzerschool en de Rehobôthschool. „We zagen een advertentie van deze uitgave van de John Bunyanstichting, die geschikt is voor evangelisatie. Het leek ons mooi om dit aan de Oekraïense kinderen te geven”, zegt schooldirecteur Bart Gijssen.
Milana en Dasha, twee kinderen in Westererf in Genemuiden, kregen vorige week de eerste exemplaren overhandigd door Wim Slingerland, een van de coördinatoren van deze opvanglocatie. „Deze kinderen keerden een dag later met hun moeder, Lena, terug naar hun geboorteland. Reden: een sterk verlangen naar hun man, vader en andere familie. Inmiddels zijn ze veilig aangekomen in Oekraïne, met ook een Bijbel voor Bogdana, een zus van moeder Lena. De andere kinderen in Genemuiden worden binnenkort door de coördinatoren van Westererf van een Bijbel voorzien. Deze liggen klaar om uitgedeeld te worden”, aldus Gijssen.