LPF een VVD verliezen stemmen aan Wilders
Aan het einde van een bewogen jaar blijkt de Groep Wilders voor de grootste verschuiving in het electoraat te hebben gezorgd. De oud–VVD’er, nog steeds zonder partij of programma, geniet in de laatste politieke barometer van Interview–NSS van 2004 een nog steeds groeiende aanhang. Hij is goed voor dertien zetels.
Vooral VVD en LPF zuchten onder Wilders’ opmars, blijkt uit de peiling in opdracht van NOVA. Regeringspartij VVD is afgelopen jaar met vijf zetels onder de al lage verkiezingsuitslag van januari 2003 (28 zetels) gezakt en staat nu op een dieptepunt, vergelijkbaar met het niveau van 1990.
De LPF, in 2003 al gehalveerd, verliest opnieuw de helft van haar aanhang. Met twee zetels staat de partij op nog maar een kwart van de acht zetels van 22 januari 2003.
Het CDA staat al lang op verlies, maar is vergeleken met eind vorig jaar niet verder gezakt. De partij van premier Balkenende sluit af op 33 zetels tegen 34 vorig jaar, terwijl de fractie momenteel 44 zetels heeft in de Tweede Kamer. Oppositiepartij PvdA van Wouter Bos is over haar hoogtepunt heen, en zou net als eind vorig jaar 47 zetels behalen. Dat is altijd nog een winst van vijf vergeleken bij de stembusuitslag van 2003.
De drie regeringspartijen gezamenlijk zijn goed voor zestig zetels, want ook D66 staat met vier zetels in de peiling dramatisch laag. Dat betekent dat zelfs met de steun van Wilders er geen meerderheid voor het rechtse beleid van Balkenende–2 is. Ook de drie linkse partijen PvdA, SP (elf zetels) en GroenLinks (tien zetels) hebben met 68 zetels nog lang geen meerderheid.